Radni staž

Marijana Miljić Bjelovuk

Ekonomska kriza koja i dalje hara Srpskom iz dana u dan akumulira broj nezaposlenih na biroima, a rijetki su srećnici koji dobiju priliku da kupe radnu knjižicu i konačno zasnuju radni odnos.

Tužna, ali istinita činjenica je da skoro polovina nezaposlenih u RS, uglavnom mladih, nema ni dan radnog staža.

To potvrđuju i podaci Zavoda za zapošljavanje RS, po kojima od gotovo 152.000 ljudi koji aktivno traže posao u Srpskoj, njih više od 63.000 nije nijedan dan radilo.

Kupovina radne knjižice i zasnivanje radnog odnosa san je svih nezaposlenih, a ostvarenje tog sna postalo je, ni manje ni više, nego nemoguća misija.

Glavni krivac za to je svakako nedostatak posla na tržištu, a ovo sumorno stanje traje već nekoliko godina i ne nazire mu se kraj. Kako je krenulo, procvat privrednih aktivnosti i nova zapošljavanja nećemo uskoro moći vidjeti, ne samo na prostorima Srpske nego u cijelom svijetu. Masovnijem zapošljavanju doprinijelo bi pokretanje industrije, oživljavanje starih giganata i otvaranje novih, za šta treba volja nadležnih institucija.

Osim toga, problem je i to što struktura nezaposlenih ne odgovara tržištu u RS, jer se radi o neplanski školovanom kadru, pa tako danas na biroima imamo hiljade ekonomista i pravnika, a ti fakulteti su i danas najtraženiji među studentima.

Zbog ovakve situacije ne treba da se čudimo što se sve više stanovnika Srpske odlučuje za odlazak preko granice, "trbuhom za kruhom", jer svi oni koji imaju posla sa biroima znaju da će njihovo ime tu ostati još dugo.

Poznato je da imamo veliki broj visokokvalifikovanog kadra kojem ne treba dopustiti da boravi na birou već da radi i stvara, kako za za sebe tako i za Srpsku.

To se može postići samo otvaranjem novih radnih mjesta i pružanjem prilike mladim i talentovanim ljudima da radom pokažu šta znaju.

Nadležni bi trebalo da donesu konkretne mjere u borbi protiv nezaposlenosti, jer ako izgovor i dalje bude ekonomska kriza, onda će se većina na listama nezaposlenih pošteno načekati posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana