Radne grupe za sve i svašta

Marijana Miljić Bjelovuk
Radne grupe za sve i svašta

U ovoj zemlji vlast kada ne zna šta i kako, onda formira radnu grupu ili komisiju. Imamo ih za sve i svašta. Posljednja u nizu je ona koju su dobili prevoznici i time prekinuli jednodnevni protest.

Prošli put izašli su na ulice i na taj način ukazali na probleme koje imaju zbog enormnog rasta cijena goriva i ništa nisu dobili, a ovaj put su protest prekinuli, ni manje ni više, kada im je obećano da će biti formirana radna grupa za rješavanje njihovih problema. Pa, da smo imalo uređeno društvo, stručnjaci iz te radne grupe, koji su naravno zaposleni u nadležnim institucijama, odavno su trebali da pred svoje šefove stave prijedloge šta i kako dalje. Ali, da se ne varamo, daleko smo mi od toga.

Stručnjaci te radne grupe možda na kraju i daju neke prijedloge svojim nadležnima po pitanju spasavanja prevoznika, ali od toga čisto sumnjamo da će biti išta. Ali, ostavljamo im prostor, pa ko zna, možda nas ovaj put i iznenade, pa konačno jednom dobijemo rezultate formiranja radne grupe.

U međuvremenu dok oni rade, jer nisu do sada, prevoznici će nastaviti da plaćaju skupo gorivo i da nižu minuse. I da se ne lažemo, načekaće se. Jer ne ide to tako brzo kod nas. Sada sve treba analizirati i proučiti. Namučiće se pošteno. Ne nude im se na tacni jasni podaci kako o cijenama goriva, tako i o odlasku prevoznika, ali i njihovom poslovanju.

Pitanje je i da li će poslovanje pojedinih prevoznika preživjeti dok čeka rezultate rada novoformirane radne grupe, jer cijena litra goriva je sve bliže četiri marke, a oči svih vozača uprte su u evropske zemlje, koje se ne bave formiranjem radnih grupa, već odmah rade na rješavanju problema svojih privrednika. Ne gube vrijeme tragajući za podacima koju su ispred njih, kao ovi naši.

Još se pojedinci u vlasti nam pitaju zbog čega odlaze vozači, kuvari, konobari i sav ostali kadar. Pa upravo zbog takvih poteza, nerada institucija, guranja problema pod tepih, bahaćenja i dijeljenja direktorskih i svih drugih fotelja onima koji nemaju obrazovanja, stručnosti i iskustva da upravljaju njima. To se radilo do sada, a nastavlja se tim tempom. Nema promjene pravca. Zbog svega toga uskoro ćemo na prste jedne ruke moći izbrojiti javna preduzeća. Nikakva reorganizacija ih neće spasiti nakon postavljanja članica pojedinih stranaka u direktorske fotelje javnih preduzeća.

Nema sumnje i da će isti ti, nakon što tamo srede stanje, postati članovi pojedinih radnih grupa i nuditi rješenje za dalju propast. Jer možda će nestati javnih preduzeća, ali radnih grupa sigurno neće. Imaćemo ih i dalje, pa čak i za izvoz. Kada bismo ih transportovali preko granice, popravili bismo spoljnotrgovinski bilans i imali suficit u trgovinskoj razmjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana