Rad u bijelom svijetu

Dragana Orlović

U potrazi za poslom ili većom zaradom stanovnici Republike Srpske sve češće potežu čak i u najudaljenije krajeve svijeta.

Zbog zagarantovanog radnog mjesta spremni su da pređu hiljade i hiljade kilometara… Ne libe se Libije, ne boje se Sirije. Spremni su da prihvate razne poslove na crno i u Rusiji, ili pak Kataru, ako su za njih dobro plaćeni.

Zašto bi se ustručavali ili plašili, kada nemaju šta da izgube?!

Neki od njih su godinama čekali na evidencijama zavoda za zapošljavanje da ih neko pozove kako bi pošteno i svojim radom zaradili koru hljeba, i ništa.

Umjesto očekivanog poziva za bilo kakav posao, dočekali su samo obavezu da iz mjeseca u mjesec sa radnom knjižicom "prošetaju" do Zavoda za zapošljavanje, gdje moraju da se jave kako ne bi izgubili i pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Njih ne treba osuđivati. Naprotiv.

Ti ljudi su spremni da rade i da do posla dođu na bilo koji način.

Zbog ovih ljudi, ali i zbog mnogih drugih koji nemaju petlje da se zapute u bijeli svijet, ali već odavno o tome ozbiljno razmišljaju, neophodno je nešto preduzeti i to što hitnije.

Neophodno je više ulagati u privredu, u otvaranje novih radnih mjesta, u proizvodni sektor.

Jeste, vremena su teška, nigdje ne cvjetaju ruže i mnogo jače zemlje i ekonomije su na koljenima, što ipak ne treba da nam bude izgovor. Naprotiv.

Treba da smo svjesni da imamo potencijala u svim segmentima, od turizma do poljoprivrede… Iskoristimo ih još više. Dajmo šansu ljudima da rade u svojoj zemlji, da je zajedno grade.

Ne kažu uzalud da je hljeb zarađen preko granice često hljeb sa sedam kora.

Ipak, naši stanovnici se sve manje ustručavaju da odu po svoj hljeb sa sedam kora ma gdje god da se on nalazio, pa i da tamo rade ilegalno. Toga je uvijek bilo, vjerovatno će i biti, ali domaći privrednici, kojima je do sada kriza bila izgovor za zaključavanje vrata novim radnicima, treba da traže načina da se iz nje izvuku. Podsticaji zapošljavanju i ulaganja u nove projekte Vlade RS sigurno ne odmažu, a na privrednicima je da pokažu koliko su vješti menadžeri i kako će to iskoristiti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana