Rad na crno

Milijana Latinović

Činjenica da su inspektori u RS u prvih šest mjeseci ove godine zatekli manje neprijavljenih radnika, u odnosu na isti period lani donekle ohrabruje i pruža nadu da bi se konačno moglo stati u kraj radu na crno.

Manje radnika u sivoj zoni rezultat je, kako tvrde nadležni, pooštrenih zakonskih procedura i pojačanih inspekcijskih kontrola u ugostiteljstvu, trgovini, uslužnim djelatnostima i eksploataciji i preradi drveta.

A da se sa ovim problemom trebalo uhvatiti u koštac mnogo ranije, svima nam je dobro poznato, jer o radu na crno govori se godinama, a apeli i upozorenja zaštitnika radničkih prava nisu nailazili na podršku.

Neodgovorni poslodavci su godinama unazad, ne uplaćujući doprinose iskorištavali radnike, i pokušavali da se obogate zakidajući državu za ono što su po zakonu dužni da plate.

Ostali su dužni "i Bogu i narodu" u nikom ništa.

Na zakon se nisu obazirali mnogo, a onu narodnu da "svaki zakon ima rupu" vrlo dobro su koristili, pa svaki put kad inspektori zakucaju na vrata, kažu radnik "došao juče".

Iako su kazne pooštrene, a inspektori punom parom obilaze poslodavce i pišu kazne, i dalje je veliki broj onih koji radeći za minimalac strepe da će ostati i bez dinara, na penziju i zdravstveno osiguranje već odavno ne računaju.

Rada na crno spasili su se mnogi koji su trbuhom za kruhom pohrlili preko granice, pa za život svoje porodice zarađuju u nekoj od evropskih država.

I to je u velikoj mjeri doprinijelo ne samo smanjenju rada na crno, nego smanjenju radne snage u Republici Srpskoj  uopšte.

Svaki, pa i najmanji korak u borbi za poštovanje prava radnika je značajan.

U namjeri da se neodgovornim poslodavcima stane u kraj treba istrajati i primjenjivati zakonske propise, jer samo će tako radnik biti zaštićen a državna kasa puna.

Krenulo je solidno, sada tako treba i nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana