Rad na crno

Marina Čigoja

Iako zvaničnih podataka nema, prema nekim procjenama u BiH trenutno na crno radi 240.000 osoba, od čega se u Srpskoj nalazi oko 80.000 neprijavljenih radnika. U Sindikatu su izračunali da fondovi i budžet RS, zbog rada u sivoj zoni budu uskraćeni za 316 miliona maraka.

S obzirom na to da znamo u kako lošem stanju se nalaze i fondovi i sam budžet, ovaj broj nije zanemarljiv i vlasti bi trebalo ozbiljno da se pozabave ovim problemom. Iako se godinama govori o problemu neprijavljivanja radnika, zbog kojeg su na gubitku i država i radnici i pošteni poslodavci, a na dobitku samo oni koji pokušavaju da se zakidajući državu i radnika obogate, malo šta se u proteklom periodu uradilo da bi ovakve pojave bile spriječene.

Veliki dio krivice za ovakvo stanje snose predstavnici vlasti, koji nisu umjeli ili nisu željeli da se uhvate u koštac sa ovim problemom. Ne treba zaboraviti i da su 2011. godine, u jeku krize, povećani porezi i doprinosi i da je to bio dodatni podsticaj preduzećima za bijeg u sivu zonu. Umjesto da manjim poreskim stopama postiču zapošljavanje i prijavljivanje radnika, vlasti u RS okreću se rješenjima koja izazivaju kontraefekat. Sigurno je da bi i sa manjim poreskim stopama bilo onih koji bi izbjegavali plaćanje obaveza prema državi i radnicima, ali i tu bi do izražaja trebalo da dođe država i njeni organi. Šta je posao poreskih i inspekcijskih organa? Zbog čega se dozvolilo da dugovi za neuplaćene doprinose i neisplaćene plate dostignu čak 1,5 milijardi KM? Da li su adekvatne kazne za poslodavce kod kojih inspekcija pronađe neprijavljene radnike? Očigledno je da je sistem i te kako zakazao. Ili nekome jednostavno odgovara ovakvo stanje. Problem je što bi i oni poslodavci koji poštuju zakon i redovno izmiruju sve svoje obaveze i prema radnicima i prema državi mogli da krenu stopama onih koji to ne čine.

Država mora nešto da uradi da bi zaštitila radnike. Neka nova rješenja u tom pravcu su i donesena, ali imajući u vidu dosadašnja iskustva, nema sumnje da će oni koji ne poštuju zakon naći način da to i dalje čine. Država treba da to spriječi, jer džaba nam svi zakoni ovog svijeta ako oni neće biti poštovani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana