Rad na crno na stub srama

Svjetlana Đuričić

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović najavio je ovih dana da će biti objavljen spisak poslodavaca kod kojih je inspekcija zatekla radnike na crno. Ovo bi mogao biti odličan potez, naročito u svjetlu nedavnih tragičnih događaja kada su u posljednjem mjesecu na gradilištima u Banjaluci život izgubila četiri radnika, a među njima je bilo i neprijavljenih. Od kontrolnih organa će se, kaže Savanović, zahtijevati beskompromisnost, a povlašćenih neće biti. Osim toga, kako je rekao, biće pooštrene i kazne za nesavjesne poslodavce.

 

Nema veze ni to što se ovog poteza nije dosjetio prvi. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije još prije nekoliko dana objavilo je spisak sa imenima poslodavaca kod kojih su zatečeni radnici “bez papira”. Ova lista pokazala je strašnu sliku. Ne samo da na beogradskim gradilištima rade desetine radnika na crno, nego i među poslodavcima ima subjekata koji nisu registrovani u Agenciji za privredne registre.

Najavu objavljivanja crnog spiska poslodavaca, očekivano, podržao je sindikat. Prva sindikalka Srpske Ranka Mišić prisjetila se akcije od prije nekoliko godina u kojoj su inspektori periodično objavljivali podatke u kojim firmama su našli neprijavljene radnike. Kako je akcija odmicala, kaže Mišićeva, interesovanje je opadalo, te se akcija na kraju potpuno ugasila. Pored toga, čuju se i skeptični glasovi koji ne vjeruju da će novi spisak nešto bitno promijeniti. Onima koji svjesno krše propise, kradu od radnika i države, obraz se svakako ne može zacrvenjeti. Jer ga ni nemaju.

Ipak, stavljanje loših poslodavaca na “stub srama” ne treba olako odbaciti, jer bi to mogao biti način da se poboljša položaj radnika i popuni javna kasa. Potrebno je da u tu borbu za prava radnika budu uključene sve institucije i subjekti. Sasvim je sigurno i da će ta borba biti dugotrajna, da će podrazumijevati obračunavanje sa korumpiranim inspektorima, lijenim službenicima i sporim procedurama. Rad na crno nije nemoguće iskorijeniti. Potrebna je samo dobra volja i predan rad. Naravno, pod uslovom da najavljene crne liste ne ostanu samo dio spiska lijepih želja. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana