Rad i nerad

Vedrana Kulaga
Rad i nerad

Radili, radili, radili, a skoro ništa nisu uradili. Tako bi se ukratko mogao opisati protekli četvorogodišnji rad pojedinih ministarstava u Savjetu ministara BiH. Veliki troškovi, preobilna administracija i gomila neispunjenih obaveza, samo su neke od stavki po kojima će ostati upamćena, između ostalih, ministarstva bezbjednosti, inostranih poslova i odbrane.

Vrijeme i revizorski i drugi izvještaji pokazali su kako je ko radio u proteklom periodu, a tek će se pokazati kako će se snaći oni koji sjednu u "vruće stolice" pojedinih ministarstava ispod kojih je gomila neispunjenih, a planiranih radnih zadataka i obaveza.

Ključna ministarstva u Savjetu ministara, zadužena za izgradnju dobrih odnosa BiH sa ostatkom svijeta, ali i za bezbjednost stanovnika nisu radila kako treba. Dokaz tome su loši revizorski izvještaji koji pokazuju da su trošili novac na sve i svašta, najviše na paradiranje i gostovanja u svijetu, ali i činjenica da su ih često kritikovali u Parlamentu BiH.

Sven Alkalaj se, na primjer, miješao u sve, i što mu jeste i što nije posao, ali je na službenim putovanjima znao da provede i po deset dana, a da za to vrijeme održi tek jedan ili dva sastanka sa zvaničnicima.

Ministarstvo odbrane za četiri godine potrošilo je čak oko 1,296 milijardi maraka, inostranih poslova oko 213,3 miliona maraka, a bezbjednosti oko 35 miliona maraka, a u isto su vrijeme imali brojne propuste u radu i nisu riješili svoje osnovne programske zadatke. Veliki troškovi, nikakvi rezultati. Postavlja se pitanje šta su onda radili.

Da li su nam obezbijedili bezbjednost, dobre veze i odnose sa ostatkom Evrope i svijeta ili su nam, možda, dokazali i pokazali kako se efikasno štedi u godinama ekonomske krize?

Čini se da nisu. Tu stavku, ali i manje budžete zbog prethodno loših poslovanja i izvještaja, naslijediće budući ministri kojima bude dodijeljen ovaj posao.

Istina je da nije lako rukovoditi jednim ministarstvom, ali isto tako je istina da postoje pravila i smjernice koje je potrebno slijediti da bi posao rukovođenja bio što lakši, uspješniji i efikasniji.

Nažalost, pojedinim ministrima draže su bile stranputice i svaki drugi put osim onog propisanog koji je išao u pravcu bolje budućnosti svakog stanovnika BiH. Polako im se bliži zvanični kraj mandata, a njihov rad neće ostati upamćen po briljantnosti, sreći i veselju. Budući ministri inostranih poslova, odbrane i bezbjednosti imaće pune ruke posla. Trebaće dobro zagrijati stolice i krenuti "ispravljati krive Drine", kako znaju i umiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana