Računi pod tepihom

Vedrana Kulaga Simić

Institucije BiH nadaleko su poznate po enormnim računima koje godišnje prave i broju radnih knjižica pohranjenih u njihovim ladicama, a rezultata koji bi to opravdali, s druge strane, nema ni na vidiku.

Na zajedničkom nivou formirano je ukupno 75 institucija, među kojima su ministarstava, agencije, kancelarije, instituti, direkcije i tako dalje, a u kojima najviše stolica zauzimaju saradnici i savjetnici za sve i svašta i za koje se stalno “prave” novi poslovi.

To je potvrdio i posljednji ciklus revizorskih izvještaja koji je pokazao da su mnogi “zaboravili” na pravila onih koji su im nadređeni ili su neke samo prilagodili svojim potrebama.

I ove godini revizori su ispisali nekoliko stotina preporuka kako bi se stanje na mnogim adresama popravilo, mada dobar dio njih mogu slobodno da prepisuju iz svojih ranijih izvještaja jer još nisu zaživjele na terenu.

Ponovo se pokazalo da je finansijska disciplina ispod zadovoljavajućeg nivoa, da dio pravilnika i akata nije do kraja ispoštovani jer previše je još računa koji se ne mogu opravdati.

Odgovornost je na niskim granama i revizori su davno upozorili, i bili u pravu kada su naglasili da situacija u institucijama na nivou BiH vuče na domino efekat jer se ukorijenilo mišljenje da ako onaj prvi nije pretrpio nikakve sankcije zbog netransparentnog trošenja novca svih stanovnika u ovoj zemlji niti zbog nepoštovanja pisanih pravila neće, onda, ni onaj drugi, ni treći, peti, deseti....

Istina je da je u nekim institucijama došlo do poboljšanja, i to svakako treba pohvaliti, kao što je i istina da mnogi službenici, odnosno oni na poslovima saradnika i savjetnika rade svoj posao najbolje što znaju, ali je isto tačno da su neki tu došli više zbog poznanstava i dobrih veza. To se i može naslutiti iz pritajenog namještanja konkursa, na šta su ukazali i revizori koji su utvrdili da su različitim povučenim potezima nadležni uspijevali da na osnovu jednog konkursa zaposlene više osoba nego što imaju mjesta.

Ni u jednoj upravi na cijelom svijetu sve kockice nisu na svojim mjestima, ali u BiH ih je previše na pogrešnom mjestu. Gotovo milijardu maraka na stavci tekućih izdataka svake godine samo na tom nivou vlasti odlazi u džepove administracije te za pokrivanje ostalih računa, od telefonskih pa do onih za gorivo, reprezentaciju, odvojeni život pa i poslanički paušal za koji nema jasne osnove, a to nije prepreka i svaki mjesec redovno stiže na račune parlamentaraca u Sarajevu.

Revizori su u nekim slučajevima bili malo blaži nego što je trebalo, i o tome treba da razmisle u narednom ciklusu, a na menadžmentima je sada da dobro prouče stanje i preporuke te pokažu da, za dobrobit svih, mogu bolje.

A to definitivno mogu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana