Računi i rezultati

Vedrana Kulaga Simić

Zajednički nivo vlasti u BiH godišnje troši na stotine miliona maraka, a gotovo svaka analiza pokaže da se neke stvari ne mijenjaju i da pojedinci koji drže kasu u svojim rukama rade kako hoće, a ne kako nalažu pravila.

Da je tako, potvrđuju nalazi iz prve grupe revizorskih izvještaja za 2020. godinu koje je objelodanila Kancelarija za reviziju institucija BiH, a tek će na vidjelo izaći rezultati za sva ministarstva, agencije, kancelarije, institucije i druge i tada će se vidjeti koliko su svi zajedno prihvatili, usvojili i u djelo sproveli prethodne preporuke s ciljem transparentnijeg i ispravnijeg ponašanja.

O transparentnosti institucija na tom nivou vlasti svašta se može reći, ali suština je stala u najnoviju analizu Savjeta ministara upravo o tome koliko osnovnih informacija o svom radu daju upravo oni koji žive od novca građana u ovoj zemlji. Realnost je i dalje zabrinjavajuća.

Analiza zvaničnih internet stranica institucija BiH je pokazala da još dosta njih na tim “lokacijama” nema sve na jednom mjestu, pa čak ni imena i prezimena ključnih rukovodilaca, a na pojedinim adresama ni objašnjenja za koje poslove su nadležni.

Uz to, pojedinci su škrti i na informacijama o tome koliko novca imaju u kasi na godišnjem nivou i kako ga troše, šta su nabavljali i slično, dok uporedo s tom slikom stalno pričamo i zagovaramo reformu javne uprave i odgovorniji sistem.

Daleko smo mi još od toga kad se podvuče crta.

Sistem javne uprave na gotovo svim adresama u BiH i dalje je ispod crte, a u njegovu popravku je “utopljeno” na desetine miliona maraka, što iz budžeta, što iz raznih reformskih i donatorskih fondova.

Brzinom tog procesa niko ne može biti zadovoljan, jer nema osnova i toga su svjesni svi, samo je pitanje koliko zapravo i ima volje da se situacija u tom sektoru popravi i da računi koji stižu na naplatu imaju uporište u rezultatima na terenu. Za sada to nije tako. Novac se daje za sve i svašta, a generalna slika nije dobra.

Mnogi se u ovoj zemlji, na mnogim pozicijama, moraju uozbiljiti i svoj rad shvatiti kao obavezu, a ne zabavu i dobru zaradu jer predugo trpimo taj luksuz. U današnje vrijeme i internet mogućnosti koje imamo moramo slijediti u korak, i zato je neshvatljivo da brojne institucije, pa i javne ustanove i preduzeća na svojim zvaničnim internet stranicama nemaju ni te osnovne podatke o sebi, svojim zadacima, troškovima, nabavkama, zaposlenima. A njih imaju i te­ kako.

I to ne bi možda bilo toliko alarmantno da su taj zadatak dobili juče, sa naglaskom da bude danas sproveden u djelo. Ne. Imali su mjesece da poprave svoj imidž na internetu.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana