Račun sa narodne grbače

Vedrana Kulaga Simić

Sudovi u BiH zatrpani su brojnim predmetima, a dobar dio njih godinama skuplja prašinu dok ne dobije epilog.

Poseban problem predstavljaju sporovi u kojima je mjesto na optuženičkoj klupi rezervisano za one koji bi trebalo da se drže zakona i propisa koje sami potpisuju, ali praksa to i te kako demantuje gotovo svakodnevno.

Analiza Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH je pokazala da je država akter svakog trećeg sudskog spora, a riječ o vrtoglavim iznosima.

Riječ je o tužbama koje su podnesene protiv institucija i javnih ustanova na svim nivoima vlasti u ovoj zemlji u kojima njihovi radnici traže svoja prava, mahom isplate naknada iz radnog odnosa koje su zagarantovane propisima.

Te tužbe, ali i i njihovi epilozi, koji su gotovo uvijek idu na adresu podnosioca, pokazuju koliko je srozan sistem i da su određena prava sama mrtva slova na papiru ili u kanti za otpatke.

Posljednji presjek stanja na terenu, kada je riječ o tužbama u kojima se kao tuženi pojavljuje javni sektor, pokazao je da dio rukovodilaca ne mari za radnike i da je to jedan od rijetkih puteva na kojem u stopu prati kolege iz realnog sektora.

Najgore i najbolnije u cijeloj toj priči jeste da će konačni ceh ponovo pasti na leđa običnih građana, iz čijih džepova će biti plaćeni troškovi sporova koji se vode u sudnicama.

Opet će upravo oni “riješiti” problem i staviti tačku na te probleme te pokazati koliko su zapravo zakoni u ovoj BiH tu samo na papiru i samo da se, eto, pohvalimo da ih imamo.

Mjesecima dodatno doliva ulje na vatru i to što tužbe protiv pravosudnih institucija na nivou BiH pišu i dobijaju oni koji su u njima i primaju platu, a to su sudije, tužioci i ostalo stručno osoblje. Svoje poslodavce tuže jer nikako da poštuju odluke o tome da i oni imaju pravo na određene naknade i tako umjesto da rade svoj posao za druge, pišu sebi tužbene zahtjeve. I dobijaju ih na kraju, a ceh tuđih grešaka plaćaju poreski obveznici, a u tom redu su i obični građani, koji ni krivi ni dužni postaju žrtva lošeg sistema.

BiH generalno ima velikih problema sa održavanjem datih obećanja i ne treba da bude čudno što među građanima preovladava stav da su ona masovno samo predizborni ili izborni trik s ciljem dolaska na vlast ili ostanka na njoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana