Putujući karavan

Vedrana Kulaga
Putujući karavan

Al' je lijep ovaj svijet! Ondje potok, ovdje cvijet!

Pjevušili smo kao djeca, a i danas neki pjevuše, samo ta pjesma sada ide malo drugačije. Al je lijep ovaj svijet, malo Njujork, malo Beč! Pjevušili su ove sedmice ministri, savjetnici, sekretari i sekretarice...

Zvaničnici BiH, među kojima i oni u tehničkom mandatu, proteklih dana odletjeli su "s one stranu bare" i počastili Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija svojim prisustvom. Ništa drugo, sem toga, nije se ni uradilo. Jer i djeci će biti jasno da palamuđenje o klimatskim promjenama, liječenje ranjenika u Libiji i sporazumi sa Gabonom neće poboljšati trenutnu situaciju u BiH.

Jasno je da su predstavnici, putovanjem preko bare nastavili staru priču trošenja novca stanovnika BiH da bi posjetili, sastali se ili dogovorili nešto od čega niko neće imati nikakve koristi.

Ni vlast ni budžet, samo se nagomilavaju nepotrebni troškovi. A rezultata nema, niti će ih biti.

Iako trenutno živimo u jednoj od najnesređenijih država u Evropi i šire, zbog toga nikoga u BiH izgleda ne boli glava.

Skoro godinu nemamo vlast, budžet, planove za iduću godinu, opravdanja za rad u ovoj, išta konkretno. I kao da je sve u savršenom redu, ministri i njihova svita po svijetu hode prenoseći dobar glas o BiH, koje umalo pa i da nema.

Jer, kako se može nazvati zemlja bez vlasti, bez kormilara, bez perspektive.

Ima li smisla okrenuti leđa, spakovati kofere, sjesti u avion i odletjeti na mjesto gdje ćete nuditi pomoć mnogima, dok vaša vlastita zemlja "stoji" u mjestu i ne "mrda" skoro godinu.

Da se razumijemo, niko ne spori da je sastavni dio posla jednog ministra ili člana Predsjedništva da putuje i povezuje BiH sa ostalim zemljama svijeta, ali sve ima svoju granicu i cilj.

Kako za BiH može biti, u ovom trenutku, važan govor predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Nikole Špirića o klimi i duhovnim vrijednostima, predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića, koji je šakom i kapom ponudio pomoć libijskim ranjenicima, ili diplomatski sporazum ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja koji je potpisao sa Republikom Gabon? 

Sve je to lijepo, ali da li je sada vrijeme za to? Da li BiH može da pomogne ikome drugome, ako je očigledno da ne može pomoći ni sama sebi?

Dragi naši predstavnici nove i stare vlasti, prizemljite se. Nije vrijeme za visoke letove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana