Putujući cirkus

Željka Domazet

Odavno je poznato da brojni zvaničnici institucija na nivou BiH i te kako vole da putuju, pa svaku priliku koriste za raznorazna putešestvija, kako u zemlji, tako i inostranstvu.

Izuzetak nisu ni troje članova Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH koji su od početka svog mandata obišli više od 60 različitih destinacija.

Za ta su putovanja potrošili više od stotinu hiljada maraka, a o efektima njihovih sastanaka i posjećivanja raznih događaja niti je upoznata zakonodavna vlast niti postoji bilo kakav izvještaj ili konstatacija.

Mada bi u institucijama BiH, a pogotovo u onim koje čine zakonodavnu vlast, trebalo da se vodi računa o svakom feningu, cirkuski karavan na tim destinacijama uz troje članova Kolegijuma činili su vozači, savjetnici, šefovi kabineta, prevodioci i drugo osoblje. Zanimljivo je da je u cijeloj toj priči budžet najviše arčio Mladen Bosić koji dolazi iz SDS-a, stranke koja je najglasnija kada treba kritikovati rastrošnost i javašluk.

Da se putovalo i na događaje od kojih zakonodavna vlast nema nikakve koristi, govori i podatak da se novac trošio i na odlaske na otvaranje hotela, komemoracije i kanonizacije. S druge strane, na destinacije na kojima su se sastajali predsjednici parlamenata putovali su savjetnici ili šefovi kabineta.

Nažalost, njih troje nisu jedini, a kada se detaljnije uđe u analizu ovih putovanja, nije ni čudo da se često u javnosti može čuti kako neki zvaničnici ne bi vidjeli svijeta da im nije pala kašika u med izborom na određene funkcije. Očigledno, jedina korist je ona lična, a o interesima stanovnika već odavno, izgleda, niko u ovoj zemlji i ne vodi računa.

Ne budu li se ubuduće detaljno podnosili izvještaji sa brojnih putovanja na koja odlaze zvaničnici BiH i debelo pravdao svaki potrošeni fening, ova zemlja će i dalje ostati na marginama svih demokratskih zbivanja, puniće se samo već prepuni džepovi debelo plaćenih i imenovanih i izabranih nosilaca vlasti, narod će bivati sve siromašniji, a napredak će se zamijeniti već dobro uhodanim nazatkom. Ako se ništa uskoro ne promijeni, neka nas ne začudi mogućnost da se na karti ove zemlje umjesto njenog naziva nađe naziv "putujući cirkus".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana