Putuj VSTS-u

Željka Dobrić
Putuj VSTS-u

Grupa pojedinaca iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH na putovanja po zemlji i inostranstvu, kako bi sprovodili reformu pravosuđa, potrošili su 225.906 maraka ili 18.825 KM mjesečno.

Kao rezultat tih putovanja imamo zaključke da se određeni predmeti moraju rješavati prioritetno kako ne bi zastarjeli, da se hitno moraju rješavati predmeti ratnih zločina i kriminala, da se mora poštovati nezavisnost pravosuđa i izgraditi povjerenje u sudove.

Da su za ove "savjete" morali da troše budžetske pare po bijelom svijetu, vala nisu! To im je mogao reći svaki laik koga bi zaustavili na ulici.

Putovanja ne bi bila problem, kada bismo kao rezultat imali promjene nabolje, a to nije slučaj.

I na sve kritike ili primjedbe iz VSTS-a stižu zahtjevi za više samostalnosti. U prilog tome govori i činjenica da od ukupno 242 planirane aktivnosti u okviru Strategije za reformu sektora pravde, VSTS je lani realizovao njih 125.

U ovoj instituciji niko ne kontroliše ni na koji način se utvrđuju troškovi reprezentacije, ko koliko troši i da li su ti troškovi opravdani.

Koliko li su stranih stručnjaka morali da ugoste da bi potrošili silni novac i ostali na istom nivou znanja?

O kakvom mi onda povjerenju u pravosuđe BiH govorimo, kada se vrhovna institucija koja treba da uvede reda u tu oblast i sama ponaša bahato i nikome ne odgovara?

U VSTS-u BiH nikada nisu odgovorili ni na pitanje o silnim stranim donacijama koje su do sada potrošili, a ni poslije njih ne vidjesmo nekog pomaka. VSTS oko sebe stvara zatvoreni krug načinom ocjenjivanja sudija i tužilaca, načinom njihovog izbora, pa i načinom izbora prvih ljudi u pravosudnim institucijama.

Iako je iz Republike Srpske godinama upozoravano na nedomaćinsko trošenje i novca i vremena u pravosudnim institucijama BiH, svi su se redom pravili Englezi i puštali mašti na volju kada je o načinima trošenja zajedničkog novca riječ.

I gdje je tu pravda? U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu nije, to je jedino sigurno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana