Putovanja

Svjetlana Tadić
Putovanja

Kako, zašto i zbog čega ministri i službenici ministarstava na nivou BiH svako malo putuju kako po zemlji, tako još više po inostranstvu, nije nikome jasno, a ponajmanje običnom stanovniku ove naše zemlje.

Putuju ministri kao da im je to najvažniji zadatak, a ne da se u svom ministarstvu staraju za stvaranje novih boljih zakonskih i drugih akata koje će omogućiti bolji život stanovnicima ove zemlje.

Zanimljivo je i da se, kada cijeli svijet priča o štednji, troškovi za putovanja u ministarstvima BiH sve više uvećavaju.

Daleko bilo da ne trebaju ministri i službenici da mrdnu iz svoje kancelarije, naprotiv, i treba da putuju, ali malo je putovanja za koje se zna da su donijela neku korist BiH. Uglavnom se ne zna ni šta je bila svrha tih putovanja.

Ipak, ta im činjenica nije bila prepreka da za posljednje četiri godine na službena putovanja potroše čak više od 34,15 miliona maraka iz budžeta. A putovalo se svuda, od Srbije, Hrvatske, preko Njemačke, do Amerike i Maroka. Predviđa se da će se za putovanja ministara i ove godine potrošiti novca kao i prošle, odnosno između deset i 12 miliona maraka.

Najviše od svih za putovanja je potrošilo Ministarstvo odbrane BiH i to za tri godine više od deset miliona maraka. Svake godine su troškovi za ove namjene rasli u prosjeku za 300 hiljada maraka. Poslije ovog, najviše je trošilo Ministarstvo inostranih poslova BiH koje je ukupno za tri godine dalo više od 6,18 miliona maraka za odlaske na brojne svjetske destinacije.

Upućeni tvrde da je najviše putovao upravo ministar inostranih poslova Sven Alkalaj. I trebalo je da putuje, to mu je u skladu sa funkcijom, ali od silnih njegovih putovanja BiH je imala samo skandale i blago rečeno bizarne nebitne sporazume sa zemljama za koje mnogi nikada nisu ni čuli.

Najgore od svega je što mnogi ministri, prema nalazima revizora, ne podnose uopšte detaljne izvještaje o razlozima i vrstama putovanja, pa je tako nemoguće saznati šta su radili tokom putovanja.

Po svemu sudeći od tih putovanja i nema koristi, jer da je obrnuto, još odavno bi sve bilo transparentno i znalo bi se s kojim se ciljem nekuda ide i šta ćemo da imamo od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana