Putovanja

Vedrana Kulaga Simić

Institucije BiH nadaleko su poznate po količini novca koji godišnje potroše, ali i po broju osoba koje su u njima pronašle radno mjesto ili im je isto pronađeno.

Sumnji u namjensko trošenje novca svih poreskih obveznika u ovoj zemlji oduvijek je bilo, a u prilog tome idu i posljednji podaci iz Savjeta ministara BiH o tome gdje su ministri i njihovi najbliži saradnici lani putovali i koliko je sve koštalo.

Istina je da su neke odlaske finansirale organizacije koje su ih, kao predstavnike BiH, pozvale u evropske i svjetske metropole i da je bilo neophodnih putovanja, ali je još jasnije da su neki zloupotrijebili pozicije na koje su imenovani.

Niko ne spori da predstavnici bilo koje zemlje, pa i BiH treba da budu prisutni na sastancima i susretima visokog nivoa, ali od toga koristi mora da ima zemlja u ime koje su i otišli, odnosno svi građani. U tim i takvim slučajevima je poželjno da ih ima što više na skupovima i da maksimalno rade s ciljem podizanja bezbjednosti, ugleda i dobrobiti onih koje predstavljaju.

Međutim, pozicija u nekoj od institucija mora da se razgraniči od one u stranci, jer novac građana ne smije da se koristi za lične ili stranačke potrebe. Ko god to bio.

A posljednji podaci iz bilješki u nadležnim ministarstvima ukazuju da to lani nije bio slučaj. Jasno je da su pojedinci u svojim obrazloženjima "službenih" putovanja naveli da su i na stranačke sastanke odlazili sa novcem iz zajedničke kase, a ne iz svog džepa.

Prosto, stiče se utisak da dobar dio funkcionera i drugih u momentu kada dođe na poziciju zna samo za privilegije koje mu po zakonu pripadaju i misli da ništa više ne mora da plaća svojom, za ovo područje izuzetno velikom platom, jer za sve troškove postoji budžet. Takva praksa mora prestati.

Krajnje je vrijeme da odgovornost uđe u institucije na svim nivoima vlasti u ovoj zemlji, da se stane u kraj neodgovornom trošenju javnog novca i da se pojedincima "otvore oči" kako bi vidjeli da imaju i svog novca na računima i u novčanicima.

Bahatost ne smije biti način ponašanja, posebno ne u zemlji kakva je BiH. Zemlji koja važi za siromašnu, dok se sa druge strane ministri, zamjenici, direktori i brojni drugi razbacuju novcem kao da ga imamo za izvoz.

Svaka marka mora da bude utrošena namjenski, a mjesta za ko zna kakvo razbacivanje i bahaćenje ne smije biti. Moramo da računamo rezultate službenih putovanja ministara i drugih, a ne uzalud bačene pare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana