Putovanja

Vedrana Kulaga Simić

Institucije BiH nadaleko su poznate po enormnoj potrošnji novca iz džepova svih poreskih obveznika ove zemlje, a o tome u nekoliko navrata godišnje svjedoče izvještaji o izvršenju budžeta.

Stotine miliona maraka svake godine odlaze na ime plata i naknada armije zaposlenih u ministarstvima, kancelarijama, agencijama, institutima, direkcijama i ko zna kojim drugim institucijama ili tijelima na nivou BiH.

Ogroman novac iz budžeta ide i za telefone, upotrebu vozila, tekuće održavanje, ali i putne troškove na kojima su "pali" mnogi od januara do kraja septembra ove godine.

Jasno je da svako "zašto" ima (ili bi barem trebalo da ima) svoje "zato", a te parole, kako se čini, drže se i nadležni u vrhu institucija na nivou BiH u čijim rukama je i budžet ove zemlje kada dođe vrijeme pravdanja računa.

A ceh dostavljen sa raznih putovanja, obilazaka i ko zna čega svega iz zemlje i inostranstva premašio je na kraju devetog mjeseca ove godine prošlogodišnji račun i to za oko 600.000 maraka.

Opravdanje - nove obaveze koje su dobile institucije, ali bez konkretnog obrazloženja na šta se tačno misli.

Da se pretpostaviti da je riječ o obavezama i aktivnostima u vezi sa evropskim putem BiH na kojem se ova zemlja nalazi, ali to ipak ne može da bude generalna ocjena i opravdanje za svih više od 30 institucija koje su povećale izdatke.

Neke stvari treba razumjeti i shvatati, ali opet se mora, po ko zna koji put, i podsjetiti na nešto što se zove štednja i šta bi trebalo da bude, uz efikasno obavljanje svakodnevnih obaveza, druga stvar po prioritetima svih i na svim nivoima vlasti u ovoj zemlji.   

Svaka ušteđena marka znači mnogo za ovu zemlju u kojoj realni sektor sve teže može da na svojim leđima nosi teret i nivo potrošnje u administraciji, odnosno javnom sektoru.

Posljednji podaci o putnim troškovima u institucijama BiH pokazuju da pojedinci, ipak, nisu opredijeljeni za štednju ili da nisu uspjeli da pohvataju sve "cake" kako da dođu do tog cilja. Ako im to, doduše, i jeste cilj.

A da se može uštedjeti, i to poprilično, pokazali su izdaci za telefonske i poštanske usluge. Dakle, sve se može kada se hoće ili kada se samo nadležni pridržavaju pravila za koja i sami odgovaraju stavljenim potpisom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana