Putovanja

Svjetlana Šurlan

Imam više od 5.000 maraka primanja, nekada čak i 7.000 KM, i mogu sebi da priuštim bar nekoliko putovanja godišnje kako bih posjetio/la popularne svjetske destinacije. Ipak, bolje je da trošim pare iz budžeta za te namjene i to više puta mjesečno, te na taj način obiđem i ona mjesta koja nikada u životu ne bih, da nisam izabran/a u Parlament BiH.

Kada se pogledaju podaci o putovanjima parlamentaraca, sasvim sigurno se može zaključiti da se vode prethodnom mišlju i koriste to maksimalno dok su u mandatu.

Gledajući samo jedan mjesec unazad, oko polovine poslanika i delegata stiglo je da obiđe 16 različitih svjetskih lokacija, najčešće evropskih metropola, od Pariza, Berlina, Rima, Beča, Ženeve...

Da se pozicija i pozivi na sve i svašta koriste da se vide i predjeli u koje se vjerovatno nikada ne bi uputili, pokazuju i podaci da su izabrani predstavnici naroda stigli i do Palestine. Neki nisu imali sreće pa su proputovali tek do Beograda, Podgorice, Budve... Ali nema veze, bitno je da se ide.

Učestvovali su uglavnom na različitim seminarima, radionicama, obukama... a poneko od njih sreo se sa zvaničnicima zemlje u kojoj su boravili, sa kojima su "razmijenili mišljenja" o ovom ili onom, najčešće pitanjima koja nemaju veze sa BiH. Tako su parlamentarci tokom putešestvija razgovarali o krizi u Egiptu, posljedicama rusko-gruzijskog rata koji se vodio još 2008, filmovima, produkciji, zaštiti od klimatskih promjena... i drugim "važnim pitanjima za unapređenje stanja u BiH".

Reklo bi se da smo savršena zemlja, pa nemamo pametnijeg posla i većih problema od pomenutih.

U isto vrijeme metropole koje obilaze samo su san za većinu stanovništva, upravo onog koje je izabralo delegate i poslanike na funkcije na kojima se nalaze.

Razlog za to sigurno nije bio taj da mogu da troše budžetske pare, hodaju po svijetu i ne rade ništa za dobrobit društva. S druge strane, pokazuje se da je upravo to bio razlog zbog kojeg su se isti i kandidovani za pozicije u Parlamentu BiH. Jer ako su 23 poslanika i delegata obišli 16 destinacija za samo mjesec, o cijeloj godini ne treba ni da govorimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana