Putovanja po glavi stanovnika

Goran Maunaga
Putovanja po glavi stanovnika

Haris Silajdžić i Željko Komšić, bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH, u nekoliko su navrata do sada pokazali da apsolutno ne poštuju tu instituciju.

Mnogobrojnim putovanjima po svijetu koja su organizovali na svoju ruku, ali koja su plaćana iz budžeta Predsjedništva BiH, dali su nam do znanja da taj organ visokog zajedničkog nivoa vlasti smatraju više nego svojim vlasništvom.

Više, jer da je budžet Predsjedništva BiH i zaista lično njihov, sigurno je da bi bili i te kako obzirniji u trošenju istog nego što su to posljednjih godina.

Jer, jednostavno, oni su taj novac koristili za lična putovanja i promocije, za navodnu korist i izgradnju BiH, ali one BiH kakvom je isključivo oni vide.

Naravno, sve to bez pitanja i konsultacija sa članom Predsjedništva BiH iz RS Nebojšom Radmanovićem, a uz konstantno lobiranje protiv Republike Srpske. Takvo Predsjedništvo BiH, činjenica je, ne treba stanovnicima u Srpskoj, a sigurno ne odgovara ni stanovništvu u FBiH.

Trenutno, Silajdžić se nalazi u, faktički, ličnoj posjeti Egiptu, jer za nju nema saglasnost Predsjedništva BiH koje nije ni obavijestio o tom putovanju.

To ne bi bio nikakav problem da on tamo ne istupa ispred tog istog Predsjedništva iznoseći lične stavove kao da su stavovi te institucije.

Pored tog, on tamo ne troši svoj, nego novac svih stanovnika BiH. Posebno je neprimjereno i neprihvatljivo da Silajdžić, kao član Predsjedništva BiH, troši novac stanovnika RS istovremeno lobirajući za svoje i političke interese Stranke za BiH koji su usmjereni protiv RS.

Silajdžić, dakle, ne odustaje od svog "načina rada" iako je već pokrenuto pitanje njegove odgovornosti zato što je revizorska služba utvrdila da je njegov kabinet prošle godine na lobiranje protiv Srpske utrošio skoro 100.000 KM.

Istim stopama ide i njegov ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj koji o svojim putovanjima i troškovima sredstava iz budžeta ne podnosi izvještaj nikome. Tu je i Komšić koji je zajedno s Alkalajem, ali i sa suprugom i kćerkom, sredinom oktobra više od deset dana boravio u SAD o trošku stanovnika BiH. Lobirali su za nestalno članstvo BiH u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. I na taj put su, naravno, išli bez znanja Predsjedništva BiH.

Konačno, Komisija za finansije i budžet Parlamenta BiH pokrenuće pitanje ovakvih putovanja. Ali kad se sve pokaže i dokaže, opet će nedostajati odgovornost i sankcije, dakle one kategorije koje bi spriječile gore opisane slučajeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana