Putovanja bez granica

Vedrana Kulaga Simić

Jedan od zaštitnih znakova institucija na nivou BiH postalo je trošenja miliona maraka iz džepova poreskih obveznika za putovanja zaposlenih u raznim ministarstvima, kancelarijama, agencijama, direkcijama, institutima...

Armija zaposlenih se potrudila da tradicija bude nastavljena i lani, što je potvrdio izvještaj o izvršenju budžeta institucija i istovremeno demantovao mnoge izjave da će se štedjeti na svakom koraku, a posebno na putovanjima.

Situacija na terenu je, pokazalo se, bila sasvim drugačija. Ne samo da se nije uštedjelo, nego su putni troškovi "narasli" za dodatnih 2,5 miliona u odnosu na godinu ranije.

Konačni račun, koji je ispostavljen budžetu, zaustavio se na 14,3 miliona. Time se (po ko zna koji put) pokazalo da su putovanja jedna od najslabijih tačaka zaposlenih na nivou BiH i da su iz godine u godinu sve manje šanse da se na ovoj stavci stvarno uštedi koja marka, kako se zna na sva usta pričati.

Praksa je pokazala da koliko god da su neki u jednoj godini glasni u tome da se moraju smanjiti troškovi, izvršenje budžeta ih demantuje već iduće godine. Ova priča se ponavlja godinama, a razlog je isuviše jednostavan - niko još nije odgovarao za to i nije poslužio kao primjer "kako nešto ne treba".

Sistemi kontrole su zakazali. Revizija godinama upozorava da se novac ne troši kako treba, da putni nalozi nisu ispravni i da mnoge druge stvari nisu po pravilima kojih bi svi trebalo da se pridržavaju kako bi priča prerasla u djelo.

Dok god taj sistem ne "oživi" izvještaji o izvršenju budžeta će "pričati" svoju priču težu po nekoliko miliona maraka od one iz prethodne godine. Nastaviće se praksa da se putuje svuda i svagdje, da od toga niko nema koristi, posebno ne oni iz čijih džepova su i stigle pare za brojna putovanja rukovodilaca i onih nižih po hijerarhiji. Nije tajna da su proteklih godina mnogi na račun budžeta ove zemlje obilazili egzotične destinacije na svim krajevima svijeta, ali i odlazili do mora preko vikenda.

Bilo kako bilo, i lani su putni izdaci povećani, i ne treba da se puno čudimo ako takva slika bude nastavljena i iduće godine i one iza nje.

Sve dok se ne uspostavi sistem odgovornosti, ne samo prema novcu koji se iz budžeta izdvaja za putovanja, već i za sve ostale stavke, slika na terenu će ostati ista - oni će trošiti i neće mnogo brinuti ako potroše koji milion više.

Zeleno svjetlo za ovu praksu već dugo traje. Neke tradicije se, ipak, moraju prekinuti. Ovo je, definitivno, jedna od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana