Putinov put

Veljko Zeljković

Predsjednik Rusije Vladimir Putin već ima selo nazvano po svom imenu, voštanu figuru, brend šljivovice, a uskoro će dobiti i crkvu “Putinku”. Sudeći prema njegovom posljednjem dolasku i euforiji koja je vladala u Srbiji i Srpskoj ne bi začudilo da još ponešto simbolično dobije njegovo ime.

 

Vrijeme kada je Staljinu rečeno istorijsko “NE” je odavno iza nas. Od tada, pa do danas, Rusija je prošla kroz razne nedaće i izazove. I teško se borila sa njima. A onda se pojavio on. Pragmatičan i odlučan da ovoj nekada moćnoj carskoj državi povrati stari sjaj. Nije mu mnogo trebalo. Posložio je kockice i vratio ovu državu na mjesto koje joj i pripada, ali i iz korijena promijenio rusku spoljnu politiku. 

Za vrijeme svoje vladavine Putin nikada nije, poput svojih američkih, britanskih i francuskih kolega ili zvaničnika iz Brisela, prijetio i ruke zavrtao. Za razliku od svojih zapadnih kolega za koje važi ona “Ne vjeruj Danajcima ni kada ti poklone nose”, Rusija u eri Putinove vladavine nije obećavala, pa lagala, a ni svoje prijateljstvo ničim uslovljavala, pa ni eventualnim neulaskom u Evropsku uniju.

Zlobnici će reći kako oni to rade kako bi ostvarili svoje političke i ekonomske interese na Balkanu.  Istina. Ali, šta tu ima sporno? Interes Rusije na Balkanu, pored kulturnih i duhovnih veza koje povezuju Srbe i Ruse, ogleda se u za njih veoma bitne dvije stavke. Prva je vezana za energetiku, a druga na širenje NATO. I to u Kremlju ne kriju.

Pored toga, male i nezaštićene zemlje su uvijek težile da imaju moćnog saveznika, koji bi ih štitio od raznih osvajački nastrojenih hordi. Jačanje Rusije bio je znak i rukovodstvu Srpske i Srbije da se ponovo okrenu ka Kremlju. Do sada je to donijelo mnoge benefite. Moskva je pokazala da kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma neće dozvoliti izmjene ovog dokumenta koji bi bio na štetu srpskog naroda. Zaustavljene su i mnoge štetne i zlonamjerne deklaracije u Savjetu bezbjednosti UN, ali i realizovane i najavljene mnoge višemilionske investicije. Ostvarena je i značajna kulturna i obrazovna saradnja, ali i otvorena mogućnost da se lica koja boluju od najtežih bolesti liječe u nekoj od najmodernijih ruskih bolnica.

S druge strane šta je Srpska imala od “ostalih”? Ništa!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana