Put u Evropu

Željka Domazet

Da u BiH više ne vrijedi ni ona narodna "treći put Bog pomaže", pokazali su pokušaji dogovora da se pronađe "čarobna formula" za odluku Evropskog suda za ljudska prava u "slučaju Sejdić-Finci".

Tri godine su od političkih lidera šestorke, sedmorke, četvorke... nuđene različite kombinatorike, predlagana rješenja, ali malo se maklo od početka. Putovalo se u Brisel po savjete, obećavali rokovi, sluđivala javnost i novinari, ali ni makac. Tri godine su uzalud potrošene, a evropski komesar za proširenje Štefan File dobro je konstatovao da se ova zemlja samo bavila nadmudrivanjima i da nije ništa uradila.

I dok su zvaničnici Republike Srpske, a i međunarodni, tvrdili kako je odluku suda koja traži poštovanje ljudskih prava lako ispuniti, FBiH se zapetljala kao "pile u kučine" i od ove naizgled jednostavne stvari napravila Gordijev čvor.

Taman kada je javnost pomislila da će se poslije "briselskog dogovora" stvari riješiti i da dogovor treba samo tehnički doraditi, počele su salve optužbi kako on ne valja, da vodi u podjele, pa sve do u beskraj.

Na kraju svih pokušaja, najmalobrojniji Hrvati optužili su SDA i SDP da su cijelu priču sveli na lični obračun i borbu za bošnjačke glasove, a zvaničnici Republike Srpske su "zakočeni, zarobljeni i zatečeni" onim što se u Federaciji dešava.

Očigledno, stvari su se vratile na početak i da se vrijeme bespotrebno gubilo. Evropski misleći, File je i prije ovog sastanka sa liderima u Sarajevu održao slovo, pa i poslije razgovora sa njima, što se u rijetkim prilikama dešavalo ovom evropskom diplomati. Na kraju je samo konstatovao da su se lideri i BiH "zaglavili u nedogovaranju" i da bi se ovoj na sve načine iscrpljenoj zemlji moglo desiti da joj se idući izbori ne priznaju. Ko, zašto i za čiji račun ne želi da se ispita volja naroda 2014. godine, ubrzo će izaći na vidjelo.

Ne budu li se lideri-pregovarači u FBiH konačno opasuljili i shvatili suštinu njenog funkcionisanja, ostaćemo, po ko zna koji put, zatočeni u crnoj rupi Balkana.

U svemu ovome iz BiH će odlaziti sve što glavom misli i što ima kud, i ko će onda misliti o evropskim integracijama?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana