Put reformi

Marina Čigoja

Vlada RS “izbacila” je drugi set reformskih zakona s ciljem da stane u kraj sivoj ekonomiji, podigne prava radnika na viši nivo i da konačno na pravi način posloži sve kockice u ovoj oblasti.

Niko ne može da zažmiri nad činjenicama da u Srpskoj ogroman broj radnika radi na crno, da brojne firme rade nelegalno i da su ruke kontrolnih organa u mnogo čemu bile vezane. Predloženim izmjenama zakona radnici bi konačno trebalo da budu zaštićeni od rada na crno, a poslodavci od nelojalne konkurencije, odnosno od onih koji ne plaćaju ni radnike ni svoje obaveze prema državi.

Setom izmjena zakona koje su usvojene definisano je da radnici mogu početi da rade u nekoj firmi tek nakon što budu uredno prijavljeni u Poreskoj upravi i dobiju identifikacionu karticu, koja će im biti siguran dokaz da su prijavljeni i da im se doprinosi uredno uplaćuju. Svakako, to nije jedina novina. Predloženim izmjenama data su mnogo veća ovlašćenja inspektorima i poreznicima, koji će sada, ukoliko utvrde da radnik radi na crno ili da firma nije registrovana, moći da stave katanac u bravu tog preduzeća. Hoće li to doprinijeti boljem položaju radnika i urednih poslodavaca vidjećemo uskoro. U svakom slučaju, više ne bi trebalo da slušamo objašnjenja kontrolnih organa da to nije njihova nadležnost. Inspektori su ovlašćenja dobili, a na njima je da ih i primijene. Naravno, veća ovlašćenja za sobom povlače i veću odgovornost onih koji te kontrole obavljaju. Kazne za inspektore koji se ne budu pridržavali zakona takođe treba da budu strože, jer smo u posljednje vrijeme bili svjedoci nekoliko hapšenja inspektora zbog korupcije.

Ohrabrujuće je, ipak, to što su vlasti usvajanjem ovih izmjena zakona konačno odlučile da počnu obračun sa sivom ekonomijom, jer bi se njenim smanjenjem povećali i prihodi u budžetu RS, a time bi bili stvoreni i uslovi za rasterećenje onih koji taj budžet i pune.

Prvi korak je napravljen, zakoni su izmijenjeni, ali te izmjene neće ništa značiti ukoliko se ne budu i primjenjivale. Svjedoci smo da je znatan broj zakona koje imamo, a koji se ne sprovode. Nadamo se da ovi, dugo očekivani neće predstavljati samo mrtvo slova na papiru i da će se njihovi efekti zaista u dogledno vrijeme vidjeti, kako to iz Vlade i najavljuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana