Put pod noge

Milijana Latinović

Republika Srpska već uveliko odbrojava dane do početka masovne vakcinacije protiv virusa korona, s obzirom na to da bi veći kontigent ruske vakcine “sputnjik V” trebalo da stigne 28. februara.

Osim zdravstvenih radnika koji su već godinu na prvoj liniji odbrane od virusa koji je okrenuo planetu naopačke, starih i bolesnih, trebalo bi da počne vakcinacija i ostalog stanovništva.

Vakcina se smatra najvećim dostignućem čovječanstva u borbi protiv zaraznih bolesti, a osim zdravstva, u vakcinu protiv virusa korona uzdaju se i svi drugi sektori, od privrede do turizma.

Iako smo prošle godine imali priliku da putujemo svojom Republikom i upoznajemo prirodne ljepote za koje nismo ni znali da postoje, “kovid 19” nam je raspakovao kofere za duže destinacije. I ne samo nama.

Ništa bolje nisu prošli ni stanovnici ostalih zemalja, pa je svjetski turizam završio bukvalno na respiratoru.

Hotelijeri su grcali u problemima, a građani pomalo nervozni čeznuli za nekim novim destinacijama. Turistička, a samim tim i republička kasa ostale su prilično prazne, jer nije bio turističke takse.

Vakcina uliva nadu da bi sve to moglo da se promijeni ovog ljeta i da ipak i mi, ali i turisti iz inostranstva počnemo pakovati kofere.

U svakom slučaju i kada do toga dođe, ne smijemo zaboraviti na sve ono čemu nas je protekla godina naučila.

Sigurno je bolje čeznuti za plažom iz vlastitog, nego iz bolničkog kreveta, sanjati sunce i planinski vazduh iz svog dvorišta, nego u bolničkoj sobi disati uz pomoć respiratora.

Čak i onda kada se granice otvore ne smijemo zaboraviti na oprez i poštovanje epidemioloških mjera, zarad svog i zdravlja najbližih.

Ako smo mogli da istrpimo do sada, ne košta nas da izdržimo još malo, jer lako ćemo put pod noge ako ostanemo zdravi. A ostaćemo samo ako budemo odgovorni. Drugog recepta na putu do pobjede nema, jer virus je podmukao i vreba iza svakog ćoška. Zato ni sada kada smo na korak do početka imunizacije ne smijemo da se opustimo i da pokleknemo nadomak cilja.

Malo je ostalo da svi zajedno udahnemo punim plućima.

Sebi i ljudima oko sebe dugujemo bar toliko, da još neko vrijeme nosimo zaštitne maske, držimo rastojanje i ne okupljamo se u većim grupama.

Samo ako ostanemo zdravi imamo šansu da iskorijenimo ovu pošast koja nam se natovarila na leđa i već ovog ljeta naš album popunimo novim fotografijama sa obale mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana