Put oko svijeta

Veljko Zeljković

Kada bismo gledali koliko pojedine državne institucije potroše novca u javnim nabavkama, pomislili bismo da živimo u bogatoj i sređenoj državi. Da nam teče med i mlijeko, a da mi toga nismo ni svjesni može se vidjeti i iz plana javnih nabavki Savjeta ministara BiH za ovu godinu.

Nije se štedjelo ni u jednoj stavci, pa je tako za kupovinu goriva, službena putovanja avionom u inostranstvo i hotelski smještaj planirano da se potroši više od tri miliona maraka. Samo za kupovinu goriva biće iskeširano preko milion maraka.

Računajući po trenutnim cijenama na benzinskim pumpama, proizlazi da će ministri i njihovi zamjenici samo tokom ove godine u svoja službena vozila “utankati” 540.000 litara goriva, odnosno oko 15 cisterni. Prostom matematičkom računicom može se doći i do podatka da ova institucija, čiji vozni park broji čak 238 vozila, svakog mjeseca za troškove utrošenog goriva izdvaja oko 100.000 maraka, odnosno 4.700 dnevno.

Pomenuta količina goriva je, ako se pretpostavi da je prosječna potrošnja automobila iz voznog parka Savjeta ministara oko 12 litara, dovoljna da se pređe nevjerovatnih četiri i po miliona kilometara, odnosno da se 110 puta obiđe Zemljina kugla.

Taman da se obiđu sve zemlje, upoznaju nove kulture, obiđu vikendice, vile i apartmani u inostranstvu, kupi poneki poklončić i suvenir... Naravno, sve od službene dnevnice.

Nije se štedjelo ni na ostalim stavkama, pa je tako za kupovinu avio-karata i službena putovanja u inostranstvo planirano da bude potrošeno čak dva miliona maraka.

A budući da ministri i njihovi zamjenici nakon napornih putovanja treba da odmore, i troškovi hotelskog smještaja u zemlji i inostranstvu čine značajnu stavku u ovim javnim nabavkama. Oni su za ovu godinu planirani da budu veći od pola miliona maraka.

Pa neka neko kaže da loše živimo. I nisu u pitanju samo gorivo i putovanja. To je tek jedan kamenčić u mozaiku državne potrošnje.

Mladić iz Breze uhapšen zbog lažne prijave

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Znate l' onu našu
Znate l' onu našu
Novi izbori, stara lica
Novi izbori, stara lica
Natalitet
Natalitet
Miriše na novu krizu
Miriše na novu krizu
Vrijeme je za školu
Vrijeme je za školu
To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
Realna opasnost
Realna opasnost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana