Put do raspada

Željka Domazet

Dan koji je doveo do velikog krvoprolića upravo je 1. mart, koji se danas u FBiH slavi kao dan nezavisnosti, a u Republici Srpskoj tretira kao običan radni dan i sjećanje na ubistvo svata nasred Baščaršije. I dok u prvom redu Bošnjaci na sve načine pokušavaju da nametnu ovaj datum kao praznik cijele zemlje, Srbi im poručuju da je riječ o običnom falsifikatu.

 

 U više navrata u ovoj zemlji pokušavano je da se dođe do zakona o državnim praznicima koji bi se slavili u cijeloj zemlji, ali zbog maksimalističkih težnji bošnjačkog naroda, koji na sve načine nastoji da ovoj zemlji nametne i 1. mart i 25. novembar kao dane koji se moraju slaviti, do dogovora nije došlo. Tako je ova zemlja od početka devedesetih podijeljena i rasturena po šavovima i kada je o praznovanju riječ.

Nije rijetkost da se “praznici” o kojima nema saglasnosti obilato zloupotrebljavaju u predstavništvima i ambasadama BiH širom svijeta. Tako i više od dvije decenije nakon rata ambasadori ove zemlje po direktivi bošnjačkih stranaka organizuju kojekakve prijeme po bijelom svijetu, ali da je Dara prevršila mjeru pokazao je skandal ambasadorke BiH u Kataru Bisere Turković, koja je insistirala da folklorno društvo “Bosiljak” iz Dervente, koje njeguje tradiciju srpske igre i pjesme, učestvuje na obilježavanju ovog falsifikata od praznika u toj zemlji.

Svojim inatom onemogućila je mladima da narodu Katara pokažu svoju tradiciju i dogovor koji je definisan prije godinu dana nije mogao da bude realizovan. I pored jasnih poruka srpskih zvaničnika i Ministarstva inostranih poslova da se 1. mart ne može obilježavati u DKP mreži kao praznik, mnogi bošnjački ambasadori se ne osvrću na ova upozorenja i nekažnjeno godinama tjeraju po svome. Ovaj primjer najdirektnije dokazuje da i praznici u ovoj zemlji nisu put za jedinstven stav nego stranputice o kojima nema saglasnosti.

I dok iz Srpske godinama uporno poručuju da su određeni datumi na kojima insistiraju Bošnjaci bolni za srpski narod i da ih ne može prihvatiti kao svoje, da nikome ne osporavaju da slave šta im je volja, ali bez uvreda i nametanja, Bošnjaci iz godine u godinu proturaju priču da se mora slaviti ono što je njima po volji.

Ne bude li se u ovoj zemlji konačno počela spuštati lopta i zaboravila praksa nametanja i isključivosti, nije isključeno da čak i praznici postanu trasa njenog raspada. Toga bi u prvom redu morali biti svjesni upravo oni koji insistiraju na njenoj cjelovitosti i opstanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana