Put do istine

Vedrana Kulaga Simić

Iako su se od završetka rata u BiH navršile gotovo tri decenije, te teške teme i dalje dominiraju, nekada iz ličnih interesa i sumnjivih ciljeva pojedinaca koji još nisu stavili tačku na teške devedesete godina kada je ratni vihor zahvatio ovo podneblje, a nekada iz stvarne potrebe da se utvrdi šta se stvarno desilo na određenim adresama.

Žrtava je bilo na svim stranama i to je činjenica jer rat ne bira već samo uzima. Prekinuo je na hiljade nedužnih života, ugasio djetinjstva i pozne godine u kojima je trebalo da vlada mir. Plakale su majke i očevi na svim stranama i plaču i dan-danas dok gledaju u slike tek stasalih momaka koji su stali u odbranu svog naroda.

Mnoge od tih slika su požutjele, a prava istina o svim stradanjima nije izašla na vidjelo jer su se određene snage potrudile da budu što je moguće duže pod tepisima i u pravosudnim ladicama te da u nekim slučajevima, u postupcima, usmjere epilog u pravcu koji njima odgovara zarad ko zna čega.

Uz domaće pravosuđe, podbacile su i određene institucije koje su dobile mandat da pronađu na hiljade nestalih lica, identifikuju ih i predaju onima koji su davno ispratili u nepoznato, ne želeći da vjeruju da im se nikada neće vratiti.

Opstrukcija je bilo, i nažalost još ih ima, nedopustivo previše kada je riječ o stradanjima pripadnika srpskog naroda u proteklom ratu. Širom BiH su i srpska stratišta, ali o njima se nikada nije pričalo koliko o onima drugih naroda. Ma koliko su to pojedinci pokušavali da guraju u prvi plan i traže pravdu na sve, nije im polazilo za rukom. 

Brojni zločini nad Srbima još nisu dobili epilog i sve je vjerovatnije da neće ni doći jer dokazi blijede, svjedoke stižu i uzimaju godine, a sa druge strane osuđuju redom. Sa dokazima ili bez njih, kako upozoravaju porodice optuženih i osuđenih.

Ovoj zemlji, ako zaista želi da opstane, potrebno je pomirenje koje dobrim dijelom leži na istini o onome što se dešavalo na njenim počecima. Do toga se mora doći i zarad žrtava i onih koji ih i danas oplakuju.

Svako ko je počinio ratni zločin treba da odgovara, bez obzira na to bio Srbin, Hrvat, Bošnjak... Zaštićenih ne smije biti, ali imajući u vidu da tako do sada, u potpunosti, nije bilo ne treba da čudi odluka vlasti u Republici Srpskoj da osnuju nove komisije koje treba da ponovo pročešljaju sve što se dešavalo Srbima u Sarajevu od 1991. do 1995. godine te svim narodima u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine jer je svima jasno da Srebrenica nije jedina i da nisu samo Bošnjaci stradali tu i tih godina.

Zadatak članova u tim komisijama, među kojima su i strani eksperti, jeste da još jednom pređu istoriju i daju svoju ocjenu dešavanja. I utvrde istinu. Crno na bijelo. Kakva god ona bila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana