Put bez povratka

Veljko Zeljković

U BiH opet ključa. Povod za novu uzavrelu političku atmosferu izazvala je posljednja odluka Ustavnog suda BiH, prema kojoj se poljoprivredno zemljište u Srpskoj proglašava državnim, odnosno vlasništvom BiH.

 Stav predstavnika vlasti Srpske, ali i većeg dijela opozicije, jeste da ovaj sud, na ovaj način, na silu pokušava da centralizuje BiH. Da je tako može se vidjeti i iz izjava predstavnika najveće bošnjačke partije SDA, koji su podržali ovu odluku, istakavši da “čiji je grunt, njegov je i suverenitet”.

Nažalost, ovo nije prvi put da ova najviša pravosudna institucija svojim spornim odlukama potkopava temelje dejtonske BiH i stavlja se u funkciju politike jednog naroda.

Ustavni sud BiH je svojim glasanjem 5:4 ili 7:2 donosio odluke o najvitalnijim pitanjima Srpske. To su bile odluke, počev od pominjanja da će biti osporen naziv Srpske, o konstitutivnosti, državnim obilježjima, Danu Republike i mnogim drugim pitanjima koja predstavljaju temelj državotvornosti, ustavnosti i identiteta Srpske, kao državotvornog dijela BiH.

A to je, kako stvari stoje, nešto što i najviše “boli” i poput kamička u cipeli iritira i žulja Bakira Izetbegovića i njegove sljedbenike. Najradije bi ga se riješili.

Apelacije Bošnjaka u ovom sudu su uvijek prolazile uz pomoć trojice inostranih sudija. Dežurnih dizača ruku za “bošnjačku stvar”. Zbog te činjenice bošnjačke partije se već 20 godina grčevito bore protiv promjene Zakona o Ustavnom sudu BiH, a koje su, između ostalog podrazumijevale i odlazak tih “poželjnih” sudija. Te iste snage se protive i odlasku OHR-a, jer dok god vlada međunarodni protektorat, ovi baštinici lika i djela porodice Izetbegović se mogu nadati ukidanju RS.

Posljednja odluka ovog suda prelila je čašu. Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da je Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka.

Reagovao je i lider HDZ-a, koji je rekao da su stavovi ove stranke poznati, da stranci iz Ustavnog suda moraju otići. Očekivana izjava i iz SDA. Oni su ponovo pozvali taj isti sud BiH da reaguje.

Jer, “oružje” koje se pokazalo kao efikasno ne žele mijenjati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana