Put bez povratka

Anita Janković-Rečević

Masovno iseljavanje iz BiH sve je veći problem s kojim se zemlja suočava, a najnoviji podaci pokazuju da svakodnevno odlaze kompletne porodice. Ova negativna pojava posebno zabrinjava, jer je u dugim redovima za dobijanje viza i radnih dozvola pred stranim ambasadama najviše mladih, obrazovanih ljudi koji sanjaju put bez povratka.

 

 

Iseljavanje porodica je naročito poražavajuće, jer je u takvim slučajevima teško očekivati da će se vratiti, posebno djeca koja će odrasti i školovati se u inostranstvu.

Podaci Unije za održivi povratak i integracije BiH pokazuju da je trbuhom za kruhom u Njemačku, Austriju, Švedsku, Švajcarsku, Norvešku, SAD i druge zemlje u posljednjih pet godina iz BiH otišlo više od 150.000 ljudi. Samo tokom ove godine želja za boljim i sigurnijim životom na iseljenje je nagnala 35.377 građana.

Iako su velike migracije posljednjih godina aktuelne u cijelom svijetu i ne dešavaju se samo nama, sve popularniji odlazak iz BiH imaće ozbiljne posljedice.

Političari će se, doduše, moći pohvaliti manjim brojem nezaposlenih na biroima za zapošljavanje, ali stvarno stanje daleko je od "ružičastih" statistika.

Odlazak radne snage velika je opasnost po zemlju, jer bez ljudskog kapitala nema rasta privrede, industrije, poljoprivrede. Poslodavci u BiH u oblasti mašinstva, građevine, obućarstva, medicine, prevoznih djelatnosti već sada se suočavaju sa manjkom radnika. Ko je iole imao "zanat u rukama" potražio je bolji život u inostranstvu vođen starom izrekom da je i gorak hljeb u tuđini slađi od nikakvog hljeba u domovini. Bijeg stanovništva prouzrokovaće u BiH i sve stariju populaciju i manji broj novorođenih, čime će nam i ovako loši demografski podaci postati još gori.

Kako se ove zloslutne misli ne bi obistinile, pred svim nivoima vlasti je težak zadatak da se, umjesto raspirivanjem nacionalnih tenzija, kojima prikupljaju političke poene, počnu baviti stvaranjem boljeg ekonomskog ambijenta koji će posrnulu privredu dignuti na noge i stvoriti dovoljan broj radnih mjesta za sve željne rada.

U suprotnom, možemo očekivati da bude ostvarena crnohumorna opaska koju često izgovaraju građani BiH - "Ko posljednji izađe, nek ugasi svjetlo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana