Pusti rafovi sa domaćom hranom

Anita Janković-Rečević

Umjesto da pazarimo kruške i jabuke uzgojene podno Kozare, sočni paradajz i paprike sa semberskih plodnih njiva, brašno iz bijeljinskih mlinova, na pijačnim tezgama i policama marketa biramo paprike iz Makedonije, lubenice iz Grčke, sir iz Italije, slatkiše iz Austrije, a suhomesnate proizvode iz Srbije. Mnogi potrošači nisu ni svjesni da svaka marka potrošena na uvoznu hranu gasi nadu u opstanak vrijednih seljaka i prerađivača

Uprkos plodnom zemljištu, pogodnoj klimi i velikim poljoprivrednim potencijalima statistike pokazuju da se u Srpskoj proizvodi sve manje hrane.

Na policama marketa sve rjeđe nalazimo domaće mlijeko, meso, začine, tjesteninu, slatkiše, a proizvođači jednoglasno tvrde da je za ovo stanje najveći krivac nekontrolisani uvoz raznih prehrambenih proizvoda.

Iako se godinama priča da će se stati u kraj ogromnim količinama uvozne robe, pomaka nema ni na vidiku. Poražavajući robni bilansi davno su upalili alarm, ali se čini da je sve uzalud.

Proizvodnja u prehrambenoj industriji lani je smanjena za 2,3 odsto u odnosu na 2016. godinu, a koliko je stanje loše pokazuje podatak da prehrambena proizvodnja učestvuje svega desetak odsto u prerađivačkoj industriji.

Prehrambeni i sektor poljoprivrede odlikuje nesrazmjerno veliki potencijal i ostvareni rezultati poslovanja, a posrnulu prehrambenu proizvodnju dodatno sputavaju vremenske neprilike. Proljećni mraz i grad, te ljetna suša posljednjih godina su ozbiljno desetkovali proizvodnju voća i povrća, a nestabilno vrijeme negativno je uticalo i na stočarsku proizvodnju.

Saučesnik u posrnuću prehrambenog i poljoprivrednog sektora, osim nadležnih institucija, koje nikako da preduzmu mjere za zaštitu domaće proizvodnje, zasigurno su i potrošači, koji se još vode devizom "uvozno je bolje".

Iako nas od najmlađih dana uče da je domaće bolje, zdravije i kvalitetnije, sve češće kupujemo po principu "tuđe, slađe".

Pa tako umjesto da pazarimo kruške i jabuke uzgojene podno Kozare, sočni paradajz i paprike sa semberskih plodnih njiva, brašno iz bijeljinskih mlinova, na pijačnim tezgama i policama marketa biramo paprike iz Makedonije, lubenice iz Grčke, sir iz Italije, slatkiše iz Austrije, a suhomesnate proizvode iz Srbije.

Mnogi potrošači nisu ni svjesni da svaka marka potrošena na uvozno voće, povrće, meso, mlijeko i drugu hranu gasi nadu u opstanak vrijednih seljaka i prerađivača.

Da bismo jeli što više kvalitetne domaće hrane, nadležni hitno moraju da spuste rampe na granicama i tako zaštite domaću proizvodnju. Posrnuli ratari, voćari, stočari i prerađivači nemoćni su da odnesu pobjedu u tržišnoj utakmici, budući da za konkurenciju imaju evropske i svjetske proizvođače, čija je proizvodnja daleko iznad naše, zahvaljujući, prije svega, visokim subvencijama. ++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana