Pusti fakulteti

Milijana Latinović

Priča o upisnoj politici i usklađivanju upisnih kvota na fakultetima sa potrebama tržišta rada tema je broj jedan već godinama u Republici Srpskoj.

Međutim, malo šta je na tom planu zaista urađeno. Najbolji svjedok tome su poluprazni amfiteatri, koje ćemo, po svemu sudeći, imati i ove jeseni jer na svim fakultetima oba javna univerziteta u RS još ima slobodnih mjesta. Na nekima ni sva budžetska mjesta nisu popunjena u prvom upisnom roku, a, evo, drugi već “kuca” na vrata.

Iako su ljekar, stomatolog ili inženjer oduvijek bila cijenjena zanimanja, sistem vrijednosti se posljednjih godina toliko promijenio da ni oni koji završe ove fakultete nisu rijetkost na biroima za zapošljavanje.

Čak i među njima ima onih koji su uzalud studirali i čije diplome godinama sakupljaju prašinu jer ne mogu da se zaposle u struci.

A to što im ni fakultetska diploma odavno ne garantuje siguran posao jedan je od najvećih razloga zašto sve više mladih odustaje od ideje da postanu akademski građani. Fakulteti se skoro nimalo nisu prilagodili privredi, a predavanja danas ne razlikuju se mnogo u odnosu na ona od prije dvije ili tri decenije. Sve to mladima šalje poruku da nauka i znanje i nisu baš na cijeni u ovom našem društvu.

Garancija za posao odavno već nije diploma nego veza ili, čak, partijska knjižica.

Sve više je i onih koji su svjetliju budućnost vidjeli negdje izvan Srpske, pa su odavno već s koferom u ruci otišli “preko grane”. Tamo ih, kažu, cijene, imaju dobar posao i platu višestruko veću nego u RS.

Imajući sve to u vidu, nimalo ne čudi činjenica da je na banjalučkom i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu upisano tek po 1.000 studenata. Iako se u ovim visokoškolskim ustanovama pravdaju ambicioznim planovima, moglo bi se reći da su upisne kvote iz godine u godinu samo pusta želja, koja svakim danom ima sve manje šanse da postane stvarnost.

Ukoliko se oni koji kroje upisnu politiku ozbiljno ne pozabave ovim problemom, ne samo da će nam amfiteatri biti prazni, već bi u pitanje mogao doći i opstanak mnogih fakulteta. A kakvoj budućnosti da se nadamo tek onda kada na visokoškolskim ustanovama osvane katanac!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana