Pusta želja

Milijana Latinović

Petocifrene plate pusta su želja za veliku većinu radnika u Republici Srpskoj, bez obzira na to kojim poslom se bave i koliko časova provode na radnom mjestu. Za većinu nedosanjani san, ali za pojedince realnost od koje se sirotinji zavrti u glavi.

Najveća isplaćena plata u maju u Srpskoj iznosila je 30.876 maraka, a legla je na račun stanovnika Gradiške koji je zaposlen u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima. Na listu srećnika upisalo se i nekoliko Banjalučana, na čije račune su u maju takođe legli petocifreni iznosi, iako nešto niži od onoga koji je dobio Gradiščanin.

To potvrđuje da u jeku pandemije virusa korona, koja je stavila katanac na mnoga preduzeća i hiljade radnika ostavila bez posla, a njihove porodice bez kore hljeba, ima i onih koji i te kako dobro zarađuju.

Jedino logično objašnjenje za petocifrenu platu koja je skoro 60 puta veća od minimalca koji u Srpskoj liježe na račune mnogih radnika jeste to da posao tog radnika njegovom poslodavcu donosi veoma veliku dobit, iz koje on može, a očigledno i hoće, da isplati radniku tako visoku naknadu. Sigurno je da je radnik koji podiže sa računa toliki iznos mjesečno srećnik u očima onih koji te cifre mogu samo sanjati. Uprkos basnoslovnom iznosu, ne treba umanjiti ni zalaganje, trud i rad onoga ko je tu platu zaradio.

Očigledno da postoje poslodavci koji rad i trud cijene i koji su spremni da profit podijele sa svojim zaposlenima, a ne da za sebe zadrže najveći dio poput većine.

Da je trud na cijeni samo kod rijetkih poslodavaca, potvrđuje primjer hiljade drugih koji su već na prve poteškoće u poslovanju odreagovali  umanjujući ionako mala primanja zaposlenih i isplaćujući im minimalnih 520 maraka.

U priči o vrtoglavo visokoj plati u maju koja je legla na račun jednog radnika teško je ne pomisliti na onih 70.000 zaposlenih, među kojima je većina iz sektora turizma i ugostiteljstva, koji dva mjeseca nisu radili, ne svojom krivicom i na čije račune su legli samo minimalci.

Zaposlenima u tim djelatnostima i dalje nad glavama vise otkazi i potpuno neizvjesna budućnost, jer ako epidemija eskalira, a nije daleko od toga, na ugostiteljske objekte ponovo će biti stavljen katanac. A oni koji su tamo zarađivali za život ostaće bez ijedne marke, jer teško da i Republika više može iznaći novac da pomogne radnicima.

Nemoguće je ne zapitati se kako to da pojedine firme propadaju, dok druge zarađuju milione i zaposlenima isplaćuju petocifrene plate, ali dobro poslovanje i velike zarade ne treba nužno vezivati za nelegalne radnje, iako to počesto običnim smrtnicima prvo pada na pamet. To je ipak posao za nadležne inspekcije. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana