Pusta obećanja

Vedrana Kulaga
Pusta obećanja

Na adrese srpskih povratničkih opština Drvara, Glamoča i Grahova stiglo je mnogo raznih obećanja. Čule su se mnoge obećavajuće riječi koje su vodile ka svjetlijoj budućnosti, ali sve je to daleko od realnosti.

Nažalost, većina su bila pusta obećanja u vidu sredstava sa kojima je namjeravano da se obnove putevi, zdravstvene ustanove.... Jednostavno, da se pokrene život iznova.

U srpskim povratničkim opštinama Glamoču, Grahovu i Drvaru, ionako tešku finansijsku situaciju, dodatno otežava ignorantski odnos kantonalnih vlasti prema njima, jer je malo obećanih, a ispunjenih obećanja. Uništene i spaljene kuće, pusta ognjišta, loša infrastruktura samo su neki od prizora koji su ih dočekali pri povratku. Prizori koji su vidljivi i danas. Razlog je jasan. Obećanja su samo zavaravanja.

Kažu da nada umire posljednja, a po svemu sudeći i taj trenutak se bliži u srpskim opštinama u FBiH. Teško je živjeti i raditi u uslovima lažnih obećanja. Ionako tešku finansijsku situaciju dodatno otežava ignorantski odnos kantonalnih vlasti prema njima. Malo koji vapaj za pomoć je naišao na razumijevanje kantonalnih vlasti.

Iako je Savjet ministara odobrio određen iznos za realizaciju projekata od vitalne važnosti za Drvar, Grahovo i Glamoč, opštinske kase nisu osjetile pomoć. A ni mještani koji se bore na sve moguće načine da prežive i opstanu u zaista nezahvalnim uslovima, jer brojni stambeni objekti čekaju sanaciju, kao i elektromreže i lokalni putevi.

Gdje je nestala pravda, gdje su se izgubile ravnopravnost i solidarnost? Sigurno je samo da su zaobišle srpske povratničke opštine u FBiH. Neophodno je postaviti pitanja ko troši novac koji je namijenjen za obnovu života u Glamoču, Drvaru i Grahovu?

Agresija na ove opštine se nastavlja, samo u drugom vidu i drugim sredstvima. Obećanja, obećanja, obećanja - prazna obećanja i tako ukrug.

Od 1,5 miliona maraka, koliko je nedavno odobreno Livanjskom kantonu, samo je trećina namijenjena srpskim povratničkim opštinama u FBiH - Drvaru, Bosanskom Grahovu i Glamoču. Međutim, malo šta su od ovoga vidjeli i dobili. Iako je kanton deset poznat kao "crna rupa" na ovim prostorima, stanovnici povratničkih opština nadaju se boljem životu.

Njihovi zahtjevi nisu veliki. Sve što žele je da dobiju ono što im pripada i da dobiju život dostojanstven svakog čovjeka.

Drvar, Grahovo i Glamoč su srpske opštine kojima je dosta pustih obećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana