Pune zbornice, prazne klupe

Jelena Bjelica

Da u školama u Srpskoj vlada anarhija i da su učionice više pretrpane nastavnicima nego đacima, pokazuje podatak da se broj nastavnika sa nepunim radnim vremenom u posljednjih pet godina skoro udvostručio, a broj učenika drastično opao.

Da svi "jure" plate iz budžeta pokazuje podatak da je u osnovnim školama u RS u 2007/08. školskoj godini bilo 7.685 nastavnika, dok ih je prošle godine bilo 8.370. U isto vrijeme smanjen je broj đaka za više od 13.000 pa se postavlja pitanje kome predaje toliki broj nastavnika?

Puna norma nastavnika u Srpskoj kreće se od 18 do 21 čas sedmično. Međutim, direktori normi ne pridaju puno ili pak nimalo pažnje, jer primaju nastavnike u stalni radni odnos sa čak dva časa sedmično.

Tome u prilog ide i podatak da je za pet godina broj nastavnika sa nepunim radnim vremenom povećan za 1.153.

Pojedini direktori osnovnih škola, na sebi svojstven način, iskoristili su svoja ovlašćenja i oduzimali časove nastavnicima sa punom normom da bi zaposlili nove kadrove. Zbog toga je danas slika školstva u RS pretrpane zbornice i prazne klupe.

Razumljivo je da se mora naći zamjena nastavnicima dok su na bolovanju, usavršavanju, porodiljskom dopustu, ali drugih izuzetaka ne bi smjelo biti.

Problem, ipak, očigledno nije samo "pao sa neba" u zbornice. Uzrok se mora potražiti i u upisnoj politici na fakultete, jer je svima poznato da se iz godine u godinu prima veliki broj onih koji žele svoj život da posvete prenošenju znanja novim generacijama.

Očigledno je da odgovornost zbog prevelikog broja nastavnika treba potražiti u najvišim institucijama nadležnim za oblast obrazovanja, koje već jednom treba da izmijene upisnu politiku i posvete više pažnje deficitarnim zanimanjima.

Sa druge strane, nadležni isto tako nisu smjeli dati direktorima prevelika ovlašćenja, koji su ih zloupotrijebili i zbog nekontrolisanog zapošljavanja "udarili" na finansije, budžet, ali i na cijeli obrazovni sistem. Prosto je nelogično da neko ko drži samo dva časa sedmično prima platu iz budžeta.

Nadležni treba da uđu u srž problema i riješe nagomilane probleme da idućih godina ne bismo gledali reprizu svega i iznova se čudili "sudbinama" škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana