Puj, PIK-e, ne važi

Darko Momić

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira u BiH (PIK) prije dva dana je poslije isto toliko dana vijećanja u Sarajevu izdao kominike sa kojim se ponovo nije složio ambasador Ruske Federacije u BiH. Ambasador Petar Ivancov i njegovi prethodnici do sada su imali zamjerke na dijelove zvaničnog saopštenja, ali ovoga puta on je izrazio neslaganje sa cijelim sadržajem kominikea, što pokazuje da Zapad i Rusija imaju potpuno različite poglede i na trenutnu situaciju i na budućnost BiH.

- Nažalost, dokument je pristrasan i jednosmjeran, ne odražava stvarnu situaciju u zemlji, ne pokriva aktuelne probleme i u suštini ne doprinosi jačanju međuetničkog pomirenja i konstruktivnog dijaloga - kategorično je poslije izdavanja kominikea rekao šef diplomatskog predstavništva Rusije u Sarajevu.

U slobodnom tumačenju ovo se može prevesti i kao “puj, PIK-e, ne važi”. Drugim riječima, sve ono što su predstavnici svih ostalih zemalja podržali i potpisali, bez konsenzusa i podrške najmoćnije pravoslavne zemlje predstavlja mrtvo slovo na papiru. I nije problem što je to tako, već to što bh. fanatikosi nikako ne mogu da shvate i prihvate da je ambasador Ivancov najveći prijatelj BiH. Šta su drugo njegove riječi da “pokušaji da se suverena BiH vrati pod vanjsko upravljanje koče proces stabilizacije u zemlji” i da je “neophodan nastavak djelovanja kako bi što prije bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika”, nego otvorena borba za jačanje suvereniteta BiH. Zar isto to nije i njegovo “insistiranje na Opštem okvirnom mirovnom sporazumu i dosljednom poštovanju ustavnih temelja propisanih u dejtonskim dokumentima”.

S druge strane, zapadne zemlje su, kako je opravdano rekao Ivancov, u pristrasnom i jednostranom dokumentu nabrojali niz zamjerki na račun Republike Srpske, ciljano stavljajući metu na njene institucije kao, navodne kočničare, evropskog puta BiH. Sve što je navedeno u kominikeu, od primjedbe zbog formiranja Komisije za Srebrenicu, preko kritika “aktivnosti koje su preduzete u Republici Srpskoj kako bi se dodatno ograničile demokratske slobode, kao što su pravo na slobodu govora i mirno okupljanje”, pa do osuda namjere da se formira rezervni sastav policije, kao da su pisali vjekovni srpski neprijatelji.

Međutim, ono što je posebno interesantno je što već godinama niko ne pojašnjava kakvo je u stvari tijelo PIK i ko ga je formirao. Nedoumice izaziva to što se na njihovom zvaničnom sajtu navodi da je formiran 8. i 9. decembra 1995. godine, dakle poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra, a prije njegove zvanične verifikacije u Parizu 14. decembra. Ali stvari postaju mnogo jasnije kada se vidi da je formiran u - Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana