Puče platforma

Željka Domazet
Puče platforma

Top tema posljednjih dana u BiH - kome će pripasti mjesto fotelja predsjedavajućeg Savjeta ministara, poslije osam mjeseci natezanja, u petak je dobila "materijalizaciju". Dvanaest stranaka, poslije dvodnevnih razgovora u Predsjedništvu, saglasno je da to treba da bude Hrvat.

Ako se ima u vidu činjenica da je i takva saglasnost već nešto, mogli bi se brzopleto prevariti kako se u ovoj nekompromisnoj zemlji, došlo do kakvog takvog dogovora. No, tu je tek jadac.

Kako je Zlatko Lagumdžija na neki način ipak pristao da proguta veliku knedlu i odustane od pozicije predsjedavajućeg u kojoj je odmah, dok se izborni rezultati nisu još ni sa sigurnošću utvrdili, vidio sebe, sada je na ovu poziciju bez saglasnosti svih svojih satelita predložio svog pulena Slavu Kukića.

Istog tog Kukića, "nespretno" ga predstavljajući javnosti, Lagumdžija veli da je "nestranačka ličnost". No, javna je tajna među svim onima koji iole prate partijska posla u BiH, da mu je Kukić poslušniji, da ga je više valjao i više ga slušao nego ijedan partijski kolega.

U svoj toj zavrzlami i Bakir Izetbegović, za koga se već odavno zna da baš previše ne sluša svog partijskog šefa Sulejmana Tihića, Draganu Čoviću priznao da je njegov kandidat Borjana Krišto sasvim prihvatljiva na čelu Savjeta ministara.

Na ovaj način dodatno je razotkrio platformaške pukotine i objelodanio da tu baš ne ide sve po principu usaglašenosti i da mu poteze i odluke kao članu kolektivnog šefa države Lagumdžija, ipak, ne može diktirati.

Rasparane šavove platforme objelodanio je Mladen Ivanković Lijanović koji je tek poslije konsultacija saznavši, da ga je Lagumdžija "presvukao", telefonski na funkciju predsjedavajućeg kandidovao samog sebe.

Svjestan da baš sve ne ide kako je zamislio, Lagumdžija je nanovo istrčao sa prijedlogom kako se na funkciji ministra inostranih poslova treba naći neko od Bošnjaka. Samouvjereni lider SDP-a uvjeren je da i predsjedavajući i šef diplomatije moraju biti iz FBiH. Kako je već izvjesno da će predsjedavajući biti Hrvat bez obzira na to da li su to njegov Kukić ili Krišto, Lagumdžija je u naletu samouvjerenosti već objelodanio kako se nova trka treba voditi za ministra inostranih poslova. Namjerno ili slučajno Lagumdžija je zaboravio da je u još uvijek aktuelnom sazivu bošnjački kadar i da bi zaista bilo previše da šefa diplomatije dva mandata zaredom daju Bošnjaci. Da apetiti za foteljama nisu mala stvar, potvrdio je i Tihić koji bi na mjestu ministra finansija rado uhljebio svoj kadar.

Konsultacije i sastav Savjeta ministara, svakako će u BiH i sljedećih dana biti vruće teme. Glavni okršaji za dogovor svakako će se voditi u Predsjedništvu, među liderima, i u Parlamentu.

Ko preživi, pričaće!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana