Pucanje po šavovima

Danijela Bajić
Foto: G.S.

Tek su dvije godine prošle od bizarne scene iz Ovče u Srbiji gdje su neodgovorne osobe postavile ringišpil pored ulice tako da se dječica sudaraju sa automobilima.

Naravno, čim je vijest postala viralna brzo se otkrilo da vlasnik nije imao dozvolu za rad te je protiv njega podnesena prekršajna prijava. 

Srećom ovaj propust nije prouzrokovao nesreću, što ne znači da ih tokom proteklih godina nije bilo. 

U martu ove godine je u Lazarevcu zabilježen dramatičan incident kada se ringišpil pun djece neočekivano počeo lomiti i rušiti. 
Prije dva mjeseca jedno dijete je završilo u komi, a troje sa teškim povredama, nakon što je sedmoro djece povrijeđeno u padu ringišpila u Kuršumliji na jugu Srbije. 

Najnoviju dramu u Doboju režirao je, bar ako je suditi po pisanju pojedinih medija, radnik koji je često viđen u alkoholisanom stanju. Ukoliko se ova informacija ispostavi kao tačna, kao društvo smo poraženi na nekoliko frontova.

Prva i osnovna stvar - kako je moguće da takve osobe obavljaju ovakvu vrstu poslova? 

Pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da se na ringišpilu uglavnom voze djeca. 

Konzumiranje alkohola onih ljudi koji su odgovorni za nadzor djece, posebno na javnim mjestima poput dječjih igrališta ili luna-parkova, nedopustivo je i neodgovorno ponašanje. 

Ovakvi i slični incidenti pokazuju koliko je važno da osobe koje rade s djecom budu potpuno fokusirane na njihovu bezbjednost. 
Drugi segment našeg kolektivnog poraza ogleda se u činjenici da mi i dalje nemamo adekvatnu kontrolu za ove i ovakve zabave za široke narodne mase. Kad malo bolje razmislimo, mi zapravo često puštamo djecu na izraubovane mašine za zabavu stare po nekoliko decenija koje ko zna ko, kako i na koji način sklapa, bez nekog kontrolnog organa koji bi provjerio ispravnost i dao vlasniku zeleno svjetlo i ne sluteći da se igra u trenu oka može pretvoriti u nesreću.

Kako je to moguće i zašto se samo i uvijek kod nas naknadna pamet pojavljuje tek nakon što se nešto desi? 
Dok je nas takvih, društvo će nam polako nastaviti da puca po šavovima. Tako da ni pucanje konstrukcije ringišpila ne bi trebalo više nikoga da čudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
Suverenisti i globalisti
Sve po zakonu
Sve po zakonu
Pazite šta jedete
Pazite šta jedete
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana