Psi rata

Goran Maunaga
Psi rata

Nema, niti će ikada više biti pravih i stvarnih ratnih heroja poput onih iz Prvog i Drugog svjetskog rata, nekadašnjih junaka i vitezova iz prošlih vijekova od Balkana do Amerike.

Kakav je karakter ovih današnjih ratova, najbolje pokazuje profil "ratnih heroja" na svim zaraćenim stranama, takođe od Balkana pa do samog kraja svijeta.

Ratovi su danas prljavi, pa su isti takvi i "ratni heroji". Dok ti ratovi traju, svaka strana, naravno, još ima svoje junake, ali kad se bitke završe, pokaže se da to i nisu bili borci za neku čistu stvar i viši cilj. Da nisu tu bili zbog, recimo, odbrane i spasa sopstvenog naroda, nego radi sopstvenih, uglavnom materijalnih razloga.

Oni, uglavnom, po završetku tih ratova postaju kriminalci, što potvrđuje da ništa drugo nisu bili ni u ratovima u kojima su smatrani borcima i herojima.

Postaju psi rata u službi mafije, pa zaraćenu stranu ili stranu svijeta gdje će raditi posao obezbjeđenja ili ratovanja i ne biraju mnogo. Važno je samo da se to dobro plati.

Tačno to se desilo i u slučaju Predraga Čankovića koji je, po još zvanično nepotvrđenim informacijama, poginuo u obračunu narko-grupa u Boliviji.

A u ratu u BiH je bio, potvrdili su njegovi saborci, uzoran pripadnik jedinice "Vukovi sa Drine".

To nije ništa novo, jer je poznato da su odmah po završetku rata u BiH na ratišta širom svijeta, od Zaira do Iraka i Avganistana, iz BiH odlazili "najbolji, prekaljeni borci".

Radi se uglavnom o pripadnicima elitnih jedinica u ratu poput, recimo, bivše Jedinice za specijalne operacije iz Srbije, koja je skoro kompletna, od uzorne jedinice, postala leglo kriminalaca i ubica.

Još jedan od boljih ovdašnjih primjera za to je i Naser Orić koji je tokom rata u BiH bio bošnjački heroj. A da se radi samo o malo jačem kriminalcu, većini Bošnjaka jasno postaje tek poslije rata, svakim danom sve jasnije.

Onih pravih, zaslužnih boraca i heroja danas kao da nigdje nema. Naravno, oni postoje i uvijek će ih biti, ali su neuočljivi, uglavnom obezvrijeđeni i poniženi.

Jer još je aktuelno vrijeme obrnutih vrijednosti, pa su svima interesantnije priče o "psima rata" i mafijašima, nego o istinskim herojima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana