Pšenična kriza

Danijela Bajić
Pšenična kriza

“Bar nas je nešto mimoišlo.” To uglas poručuju poljoprivrednici, pekari, ali i preostali građani Srpske, svi zajedno aludirajući na manjak proizvodne pšenice u svijetu.

Problem sa najslabijom žetvom pšenice u posljednjih 46 godina u zemljama Evropske unije, zamislite, ne dotiče se nas ni u jednom jedinom zrnu. 

U prevodu, zbog lošeg prinosa u Evropi nećemo biti prinuđeni da kupujemo skuplje brašno i hljeb i to samo zbog jednog razloga, ne uvozimo te proizvode iz krizom pogođenih zemalja, već iz Srbije i Mađarske, gdje je rod dobar. 

Zli jezici bi rekli da vlasti imaju sreću zbog loše spoljnotrgovinske statistike, a vlasti bi im ironično uzvratile da je sve bilo planski, jer su oduvijek znali da biraju “prave” prijatelje. 

Ma ko bio u pravu, apsurdno je da u igri velikih, čak i iz ovog “pšeničnog” ugla, nismo izvukli deblji kraj. 

Kad god se u svijetu desi neki veći potres i ekonomsko preslagivanje, mi kao mali igrači se uvijek nađemo na vjetrometini velikih sila, i po pravilu nagrabusimo. Tako je bilo sa velikom ekonomskom krizom 2008. godine, koronom, pa i sa ratom u Ukrajini. 

To su najbolje osjetili stanovnici koji imaju kredite pa, pored otplata rata i režija, svakodnevno moraju računati i na to koliko kilograma brašna mogu kupiti, jer cijene neprimjetno rastu, fening po fening. I sve tako kada pred kasom shvatite da više ni 100 maraka nije dovoljno ni za najosnovnije. Takođe, i sami trgovci su saglasni da ne prođe ni sedmica bez naloga za promjenu cjenovnika, i to na desetine različitih artikala.

Pandemija jeste promijenila svijet, donijela strah i nesigurnost i otežala poslovanje raznim preduzećima, ali, uprkos tome, građani su nastavili da žive i preživljavaju. 

Da stvar bude gora, domaća i svjetska previranja proteklih godina i decenija neizostavno je pratila i politička kriza, čiji se glavni igrači iz mjeseca u mjesec pobrinu da nađu neki novi razlog za svađu i neslaganje. 

Međutim, problem je i ovaj put širi. Da li se iko zapitao imamo li u čitavoj priči i mi bar trunku odgovornosti za vlastitu sudbinu? 

Zašto bismo uopšte čekali na bilo kakvu krizu i loše prinose u okruženju pored živih farmera u Semberiji i Lijevču polju? Zar nismo dovoljno velika žitnica da prehranimo sami sebe, već, po običaju, tražimo pomoć prijatelja?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
Realna opasnost
Realna opasnost
Od Pazara do Maoče
Od Pazara do Maoče
Bez predaha
Bez predaha
Zemlja praznih domova
Zemlja praznih domova
Potencijalni horor film
Potencijalni horor film
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana