Pseći život

Marijana Miljić
Pseći život

Većina stanovnika Republike Srpske već od ranoga jutra počinje da se hvata za glavu i razmišlja kako će toga dana rasporediti jadnih 21 marku za tri skromna obroka.


Prema posljednjim podacima Udruženja potrošača, domaćinstva u Srpskoj dnevno izdvajaju baš toliko novca za ishranu.

Većina njih prinuđena je da listu potrebnih namirnica skraćuje iz dana u dan, jer sa 21 markom dnevno malo toga se može naći na trpezi.

Sa prosječnom platom, koja u Srpskoj iznosi 813 maraka, stanovnici u RS treba da sebi nabave hranu, za koju mjesečno treba da izdvoje 630 KM, poslije čega im ostaje samo oko 180 maraka koje treba da rasporede za režije, odjeću, obuću, obrazovanje... Većina porodica ne može ni da pomisli na neki odmor i uživanje, jer nema novca ni da preživi.

U današnje vrijeme znamo da veliki broj stanovnika ne prima ni 813 maraka, već imaju platu nižu i za 200 do 300 maraka. Oni su već davno iz svoje ishrane izbacili neke od potrebnih namirnica i sveli ishranu na ono bez čega se ne može.

A i to bez čega se ne može, danas postaje luksuz. Uzmimo samo primjer hljeba koji plaćamo najskuplje u regionu, a da ne govorimo o cijenama mlijeka, jaja i mesa čije cijene iz mjeseca u mjesec ne prestaju da rastu.

Nedosanjani san stanovnika Srpske ove godine ostaće i pojeftinjenje hljeba, jer mlinari uprkos padu cijena brašna ne namjeravaju da spuste cijene. Oni to opravdavaju činjenicom da imaju velike troškove, koji sigurno nisu veći u pekarama u okruženju, a koje pri tome prodaju hljeb upola jeftiniji nego kod nas.

Ništa bolja situacija nije ni sa mesom jer stanovnici Srpske jedu i najskuplje meso, čijem se poskupljenju za sada ne nazire kraj.

Pekari ali i ostali prodavci treba da se uozbilje i da shvate da je život sa 21 markom na dan patnja i muka, jer će u suprotnom stanovnici iz ishrane početi da izbacuju i one namirnice za koje su mislili da bez njih ne mogu.

Očigledno je da je za stanovnike Srpske ovo bila i više nego loša godina i ne preostaje im ništa drugo nego da sa mukom i hvatanjem za glavu prežive i ova tri mjeseca koja su pred njima i da u novu godinu uđu sa željom o prestanku rasta cijena životnih namirnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana