Prvoaprilska šala iz Prištine

Milijana Latinović

Privrednici iz Republike Srpske i FBiH sa velikom neizvjesnošću čekaju idući potez prištinskih vlasti koje su najavile da će uskoro ukinuti takse od 100 odsto na robu iz BiH i Srbije.

Iako malo, tržište samoproglašenog Kosova za domaće privrednike bilo je veoma značajno, što potvrđuje podatak da je na mjesečnom nivou prije uvođenja nameta na tamošnje tržište iz BiH izvožena roba vrijedna oko 13 miliona maraka.

Zbog interesa politike i grčevite borbe prištinskih vlasti da natjeraju Srbiju da prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova, privrednici s obje strane Drine već 15 mjeseci ne izvoze robu na Kosovo.

Njihovo mjesto zauzele su kompanije iz drugih zemalja, pa je strah domaćih preduzeća, da će biti teško vratiti se na staru poziciju, i te­ kako opravdan.

Još veću uznemirenost i neizvjesnost među njima izazvala je najava premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da će 15. marta ukinuti takse na sirovine iz BiH i Srbije, a tek 1. aprila i na svu robu iz te dvije zemlje. Iako je najavljeno, konkretnih poteza o tom pitanju još nema. Poučeni dosadašnjem iskustvom, da Kurtiju i ostaloj sviti iz Prištine ne vjeruju ni kada darove nose, sa velikom dozom opreza domaći privrednici čekaju ključne datume.

Nemoguće je ne zapitati se zašto ne ukinu takse na sve proizvode odjednom, zašto razdvajaju sirovinu i gotove proizvode. I zašto je kao jedan od ključnih datuma izabran baš 1. april? Teško je ne pomisliti da bi to mogla biti samo još jedna u nizu neslanih šala institucija samoproglašenog Kosova.

I dok politički lonac između Beograda i Prištine ključa na 1.000 stepeni, privrednici gube milione, a Evropa ćuti.

Ćutala je i kada su umirale bebe u banjalučkom porodilištu, jer u bolnici nije bilo kiseonika. Putevi su bili blokirani, veze sa maticom Srbijom nasilno prekinute, a Savjet bezbjednosti UN zabranio je letove iznad BiH. Nedužnim bebama svjesno su uskratili kiseonik, uzeli im dah života i ćutali. Ćutali su i novembra 2018. godine kada su Albanci zabranili i transport kiseonika do bolnice u kosovskoj Mitrovici. Nijednim potezom Brisel nije sankcionisao prištinske vlasti koje duže od godinu svjesno ruše CEFTA sporazum.

Pitanje je da li bi ćutali da je kojim slučajem u ovoj priči negativac Srbija, Republika Srpska ili BiH. Teško da bi, za njih su kazne unaprijed propisane. Krajnje je vrijeme da se evropski zvaničnici probude i zaustave tiraniju koja prevazilazi sve granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana