Prvačići, srećno!

Miloš Vasiljević
Prvačići, srećno!

U školske klupe sutra će đaci prvaci širom Srpske, a to je velika radost za njih, ali i roditelje pa sigurno da treme, adrenalina i uzbuđenja neće nedostajati. Djevojčice i dječaci sa ruksakom na leđima svečano obučeni krenuće u prvi razred, uz obavezno fotografisanje, kako bi ovjekovječili prvi školski dan.

I treba da bude tako jer je to trenutak koji čovjeku, ma koliko godina imao, ostaje u trajnom i posebnom sjećanju. Svi su na istom putu, a prvi korak u školske klupe znači samo jedno, naučiti prva slova i brojeve te uhvatiti se u koštac sa obavezama. Na njima je i da uživaju, upoznaju nove drugare, vjerovatno i prijatelje jer termin “generacijo”, a to će shvatiti kasnije, ima težinu koju ni godine ne mogu izbrisati.

Imaće podršku učitelja, roditelja ali i braće i sestara kako bi školarci uradili prvu zadaću. Bezbrižnost im niko ne smije oduzeti pa treba da uživaju u svakom momentu, na času, užini koju dijele sa drugarom iz klupe ili u školskom dvorištu. Oni su naša budućnosti i bez zdrave omladine sve je besmisleno. Ipak, činjenica je nas je sve manje pa samim tim i prvačića, a razloga je na pretek. Dominira egzodus ljudi posljednjih godina i odlazak u inostranstvo, najviše u Njemačku i Austriju što se odrazilo i na broj upisanih prvačića. Tako imamo podatak da se zatvaraju područne škole, ali i da je nekim ostao samo jedan ili dva učenika.

Nije rijetkost i da u čitavim opštinama, kao recimo u Kalinoviku u centralnoj školi, budu upisana samo četiri prvačića. Upaljen je crveni alarm da se stavlja katanac na školska vrata, a kada nestane školsko zvono upozorenje je i da nestaje to mjesto.

I dok su djeca iz grada prošla vrtić i već se pripremila za nastavu, posebno je prvi školski dan interesantan djeci koja sa roditeljima žive na selu. I baš ta djeca, kojih je sve manje, s nestrpljenjem čekaju novi izazov, a većina od njih za razliku od svojih vršnjaka iz grada pješice će do najbliže škole. Osim što će pješačiti, mnogi od njih na višim nadmorskim visina, zimi na putu do škole sačekaće i veliki snijeg.

Ipak, tu su roditelji da im pokažu stazu i utabaju put kako postati dobar čovjek, što je možda i važnije od ocjena u đačkoj knjižici.

Da bi pripremili svoje prvačiće za prvi školski dan roditelji su morali izdvojiti pozamašan novac za odjeću, obuću ali i školski pribor. Ne žale, jer je to izdatak koji je ulaganje u bolju budućnost djece, ali i obaveza, da već kao djeca osjete da su, osim tople riječi i roditeljske pažnje, za njih tu već od prvog školskog dana. Od djece zauzvrat traže poslušnost, dobre ocjene i vladanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana