Prudski razgovori

Željka Bašić
Prudski razgovori

Da se priča o dijalogu i kompromisu u BiH zloupotrebljava i koristi onako kako i kad kome odgovara, najbolje je pokazao predsjednik SDA Sulejman Tihić svojim najavljenim, a na kraju neostvarenim, pojavljivanjem u Banjoj Luci na sastanku organizovanom radi nastavka i održanja prudskih razgovora.

U samo par sati Tihić se predomislio i naljutio na predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, koji je bio i domaćin razgovora.

Tihićevo nepojavljivanje na sastanku kojem su prisustvovali Dodik, lider HDZ-a BiH Dragan Čović i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, uz Tihićevu napomenu da je to "njihov dogovor", počinje da zabrinjava i hladi izglede za svijetlu budućnost ove zemlje.

Manje bi bilo bezobzirno da se Tihić nije odazvao prvom prudskom sastanku, koji je zamišljen tako da se ključna pitanja u BiH rješavaju dijalogom i dogovorom i time bi jasno pokazao da nije za tu varijantu rješavanja problema već za politiku jednostranosti, sankcija jednih prema drugima, priča "iza leđa"... Ne doći na peti krug prudskog dijaloga više je nego licemjerno.

Iako je, baš na osnovu prudskih razgovora hvatao političke poene kod simpatizera i kod američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena, poslije potvrđivanja još jednog mandata za predsjednika SDA Tihić je "dobio krila" i izdigao se iznad "prudske trojke".

Međutim, Tihićevo opravdanje nedolaska u Banju Luku pogubnije je od samog njegovog nepojavljivanja. Svoje razloge za to što ne želi više da razgovara sa Dodikom (a još se nije izjasnio zbog čega ne želi da priča sa Čovićem i Inckom), Tihić je obrazložio "antidejtonskim ponašanjem Dodika i Zaključcima Narodne skupštine RS". Čudno je da mu sve to nije smetalo do petka uveče.

A koliko je politiku dijaloga i kompromisa želio da podstakne sam Incko, pokazao je svojim dolaskom u Banju Luku, nijednom riječju ne spominjući zaključke parlamenta Srpske, jer za raspravu o tome nije bilo ni vrijeme ni mjesto.

Prudske razgovore podržao je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana. Ipak, Tihić je poručio Solani da bi mu veći prioritet od prudskih razgovora trebalo da bude "smirivanje" Dodikovog ponašanja.

A ako se osvrnemo na sve što je Srpsku potresalo u proteklih deset dana, svako ko je iole slušao, čitao i gledao oko sebe može da zaključi na koju je kartu Tihić zaigrao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana