Provjetravanje

Veljko Zeljković

Iako je u nekom ranijem periodu bilo gotovo nemoguće da neki od direktora javnih preduzeća, ministar ili neki drugi vladin službenik bude smijenjen sa svoje pozicije, komotna vladajuća pozicija omogućila je SNSD-u da tu višegodišnju praksu promijeni.

Iz svojih udobnih fotelja “sklonjeni” su direktori RiTE “Ugljevik” i JP “Željeznice Republike Srpske”, a nije ostao pošteđen ni ministar prosvjete.

Predsjednik SNSD-a Milorad  Dodik se na ovaj način “obračunao” sa svima onima iz DNS-a koji su u predizbornom periodu rovarili protiv vladajuće koalicije.

Radilo se o vaspitno-popravnim mjerama protiv “mangupa”, ali i svih onih koji su mislili da su nezamjenljivi i bogomdani za neku funkciju. I to samo zato što su “članovi” i kadrovi neke partije, koja participira u vlasti.

Pored toga, Dodik je na ovaj način, a nakon što je postalo gotovo izvjesno da će imati dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Srpske, na direktan način poručio svima onima koji žele da participiraju u novoj vlasti, a pogotovo DNS-u, da neće imati ucjenjivački kapital, te da će samo oni koji su se borili da budu “pod zastavom Srpske” biti nagrađeni.

Postalo je to jasno kada Dodik najavio kako će Nedeljko Čubrilović nastaviti da obavlja dužnost predsjednika NSRS. Bio je to prst u oku Marku Paviću i njegovom DNS-u, koji je, i pored dobrih izbornih rezultata i očekivanja kako bi mogli konačno dobiti premijersku fotelju, na kraju ostao bez ičega. Na kraju je Pavić, zbog raskola u partiji, došao u poziciju da čak postane “opozicija”.

Čak je i njihov pretendent na ovu funkciju Milan Radović smijenjen sa pozicije direktora Nove banke, jer je “označen” kao jedan od “mangupa”.

U ovom “paketu” smijenjenih, ili bolje rečeno sankcionisanih i odstranjenih našao se i kadar socijalista, direktor JP “Šume RS” Risto Marić.

Na ovaj način Dodik je pokazao i da je bio više nego ozbiljan kada je rekao da Srpsku čeka ozbiljno provjetravanje i sankcionisanje svih onih neposlušnih koji nisu bili na fonu i kursu SNSD-a. Ali i onih koji nisu zadovoljili “standarde”.

Smjena će još biti. I to je sigurno. Prema nezvaničnim informacijama na crnoj listi se nalazi čak četrdeset imena, a među njima i neki od najbližih Dodikovih saradnika. Sa mjesta v.d. generalnog direktora “Elektroprivrede RS” već je otišla Radmila Čičković, a na njeno mjesto postavljen “provjereni” Luka Petrović.

Ko je sljedeći?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana