Provjetravanje sudova

Željka Domazet

Iz godine u godinu sudovi u BiH se žale da ih svakodnevno zatrpavaju kojekakvi komunalni predmeti za čije rješavanje ove pravosudne institucije nemaju ni vremena ni dovoljno kadrova, a ni finansijskih sredstava. Stoga je Visoki sudski i tužilački savjet BiH potegao za opcijom da ih izmjesti iz sudskih ladica u kojima više i nema prostora za nove i da ih ustupi agencijama.

Tako bi se tužbama za naplatu vode, struje, grijanja, odvoza smeća i drugih komunalija uskoro mogle baviti institucije  izvan pravosudnog sistema. One bi trebalo da budu specijalizovane za ovaj posao, a dugogodišnja dugovanja prema komunalnim  preduzećima trebalo bi da se svedu na najmanju moguću mjeru.

Ovakav način rješavanja predmeta koji pojedinačno nemaju veliku vrijednost, ali su zbog brojnosti koja se procjenjuje na oko dva miliona svi skupa teški preko milijardu maraka, poboljšala bi poslovanje komunalnih preduzeća koja su gotovo poslovično u dubiozi u cijeloj zemlji.

Ovaj prijedlog  VSTS  iniciran je i tokom  strukturalnog dijaloga i uz zeleno svjetlo Evropske komisije ukoliko bude realizovan sigurno će i tužilaštvima i sudovima ostaviti  više vremena da se bave drugim težim krivičnim djelima.

Ukoliko hrpe komunalnih predmeta preuzmu specijalizovane agencije onda se ni tužilaštva ni sudovi  više  neće moći pravdati  kako zbog prevelikog broja ovih predmeta ne mogu da se ozbiljno bave organizovanim kriminalom, korupcijom, terorizmom, ubistvima, ratnim zločinima i svim drugim krivičnim djelima koja su im primarno u opisu posla.

Do sada su im iz godine u godinu komunalni predmeti bili izgovor i opravdanje da tužioci i sudije ne rješavaju jače predmete na čije okončanje javnost godinama čeka.

Ukoliko se ova zamisao realizuje i ukoliko specijalizovane agencije budu utjerivale dug za komunalije možemo se nadati  da teški predmeti koji čekaju decenijama više neće trunuti po ladicama tužilaca i sudija. Treba vjerovati da će nakon razgrtanja višegodišnje prašine koja se na njima nakupila konačno ući u proces i doživjeti epilog. Ne bude li tako onda ova zemlja zasigurno može konstatovati da joj je sve važnije i preče od prava i pravde. Moraće konstatovati i pomiriti se sa činjenicom da joj je pravosuđe najslabija karika i da nema volje da ovu oblast na valjan način ustroji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana