Provjetravanje policije

Svjetlana Šurlan

Inspektor CJB Banjaluka Aleksandar Trninić je suspendovan, a načelnik Uprave za materijalno-finansijske i imovinske poslove MUP-a RS Milovan Đurić i njegov zamjenik Željko Rakić zamijenjeni su. Ovim je počelo provjetravanje MUP-a Srpske koje je ministar Radislav Jovičić najavio u martu u intervjuu "Glasu Srpske", prvom koji je dao po preuzimanju funkcije, i nipošto ne treba da na ovome stane.

Slučaj inspektora Trninića, koji je vrijeđao goste jednog banjalučkog lokala, prijetio da će bebe i starice pobacati u  hladni Vrbas, samo je jedan primjer u moru onih koji zaštićeni funkcijom krše zakon ne plašeći se posljedica. Bahatost i osjećaj nedodirljivosti prisutan je među policijom u Srpskoj.

Ne tako davno, u okviru akcije "Knez 2", otkrivena je i umiješanost sudskog policajca u mrežu ucjena, kamatarenja, reketiranja.

Isti ovaj policajac, zajedno sa zelenašima, bio je hapšen i tokom prošlogodišnje akcije "Proljeće", kada je otkriveno da je još jedan policajac pomagao kriminalcima tako što je falsifikovao i uništavao službene isprave.

Javno se šuška kako su policajci najveći saradnici kriminalnih grupa i da svaki kriminalac ima na vezi svog čovjeka u policiji. Akcija hapšenja kriminalne grupe Darka Eleza razotkrila je jednog od njih - Bojan Cvijan, inspektor SIPA i pri tom šef odjeljenja, bio je doušnik i saradnik ove kriminalne družine.

Pored toga, policajci, redovno zaposleni da sprovode zakon, istovremeno su i biznismeni, ugostitelji i zlatari, što je u svakoj demokratskoj i pravnoj državi nezamislivo. Ovdje to nije slučaj, pa je i policajac nasilnik s početka teksta vlasnik salona za svadbe "Ortodoks" pored Banjaluke.

I umjesto da se pozabavi pročišćavanjem kukolja u svojim redovima, direktor policije Gojko Vasić nedavno u emisiji "Presing" kaže da nezadovoljstvo javnosti radom policije leži u činjenici da ono što uradi policija, u stvari, ne bude adekvatno predstavljeno javnosti.

Eto opet su mediji krivi. Vjerovatno i jesu jer niko od nas nije još objavio seriju tekstova o imovini, kafanama, zlatarama, vilama, voznom parku.... policijskih inspektora, recimo.

Ali primjeri s početka teksta bude nadu da je policija, sigurnim koracima, počela da se rješava onih koji sramote ovu profesiju. Nije bitno ko je otvorio priču o agresivnom i neprimjerenom ponašanju policajca Trninića, bitno je da su nadležni u policiji reagovali brzo i na pravi način. Suspenzijom. I prijavom.

Za pohvalu je to što je policija prihvatila i činjenicu da su na tako krupan incident ukazali mediji! Upravo to, zajedno sa brzom i efikasnom mjerom suspenzije, vraća povjerenje građana u stubove društva, policiju, medije, Vladu RS.

Osim policije, oči javnosti uprte su i u pravosuđe! U ovim slučajevima fali njihova tačka na "i",  posebno kada je u pitanju mito i korupcija s jedne strane i apatičnost u otkrivanju i kažnjavanju kriminala s druge strane. Kukolj u svojim redovima morali bi zato početi da preispituju i sudije i tužioci, ali i Advokatska komora RS.

Novi ministar policije RS pokrenuo je stvari. Da li će istrajati i da li će ga drugi pratiti, uskoro ćemo vidjeti. Ono što je sigurno je da im podrške javnosti u tom poslu neće nedostajati. Ostalo je do njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana