Provjere IHH

Goran Maunaga
Provjere IHH

Turska Fondacija za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć IHH (Insan Hak ve Hurriyetelri Insani Yardim Vakfi) nesmetano djeluje u BiH duže od osamnaest godina iako postoje i dokazi i svjedoci da su je 1992. godine osnovali radikalni islamisti iz Turske kako bi "u džihad u Bosni slali mudžahedine da ubijaju Srbe".

To, kao i činjenicu da IHH radi pod uticajem ideologije iranskog ajatolaha Homeinija, javno je potvrdio i iranski istraživač i stručnjak za palestinska pitanja Džazdan Karimi.

Međutim, i pored toga, IHH koja okuplja turske državljane u Austriji i Holandiji nedavno je nesmetano udruženju "Srce Cazina" dopremila donaciju od 50 paketa.

Mediji u FBiH objavili su da se radi "o prehrambeno-higijenskim artiklima", ali ko više u to može da povjeruje poslije saznanja da je riječ o organizaciji povezanoj s teroristima.

IHH u BiH nesmetano radi i iako je nedavno Vlada Njemačke zabranila njen rad zbog tih veza, dok je Izrael to učinio još 2008. godine. U BiH tužioce i policiju ne intrigira ni činjenica da i Stejt department ubrzano provjerava djelovanje i veze IHH sa "Al-Kaidom" i Hamasom.

Od 1996. godine IHH se, kao saradnik "Al-Kaide", nalazi i na crnim listama obavještajnih službi SAD i Izraela, CIA-e i Mosada, ali ni to nije bio važan podatak za bh. tužilaštva i policijske agencije.

Međunarodna mreža analitičara (IAN) u izvještaju je uz dokaze navela da su direktori IHH u Sarajevu bili pripadnici jedinice El mudžahedin Hakan Čelik, Hakan Bokoglu i Osman Atalaj, a nije tajna ni da IHH danas ima sjedište u Sarajevu a kancelarije u Tuzli, Čeliću, Živinicama, Gračanici, Teočaku, Banovićima, Srebreniku i Kalesiji.

Iz SIPA je saopšteno da je dosadašnja provjera pokazala da u BiH nije registrovana organizacija pod tim imenom.

Dobro je što je ta provjera uopšte izvršena, ali to neće ništa da vrijedi ako se provjera i istrage ne sprovedu do kraja i na pravi način. Ako se bude radilo profesionalno, to neće biti teško.

Za početak, dovoljno je nekoliko imena koja su već javno iznesena, kao i podaci sa internet portala IHH gdje je istaknuto da ta fondacija plaća imame u džamijama u Čajniču, Foči, Rogatici, Rudom, Višegradu i Žepi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana