Protokol i politika

Goran Maunaga

Vlada Hrvatske i premijer te zemlje Zoran Milanović prekršili su odredbe Protokola o saradnji u procesuiranju počinilaca ratnih zločina koji su 2013. godine potpisali glavni tužioci BiH i Hrvatske.

Dakle, pošto se, jednostavno, radi o sporazumu predstavnika pravosudnih institucija dvije države, bilo kakvo miješanje izvršne vlasti u odredbe tog protokola jeste kršenje Ustava.

To, u odgovoru na potez iz Hrvatske, naglašava i Ministarstvo pravde BiH kad kaže da su za procesuiranje počinilaca krivičnih djela jedino nadležni tužilaštva i sudovi koji su nezavisni u svom radu, dok je izvršna vlast orijentisana na međunarodnu pravnu pomoć.

Milanović je čistom zamjenom teza, odnosno govoreći da Hrvatska neće primati političke optužnice, pokušao da vlastito političko miješanje u rad pravosuđa predstavi kao "političke optužnice iz BiH". 

Umjesto da procesuiranje osumnjičenih prepuste pravosudnim institucijama, koje su jedine zadužene i odgovorne za to, Milanović i Vlada Hrvatske unaprijed su donijeli svoju presudu koja glasi da je "samoorganizovanje hrvatskog naroda u BiH i njihov otpor velikosrpskoj agresiji JNA bilo to što je spriječilo potpunu okupaciju teritorija BiH".

To isto urađeno je i odbacivanjem zahtjeva pravosudnih institucija iz BiH uz tvrdnju da se radi o zahtjevima koji ne sadrže nijedan argumentovan razlog za postupanje. To, takođe, treba da odrede pravosudne institucije. Isto kao i činjenicu da li je, ili nije, Hrvatska vojska tokom rata učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH.

Međutim, slučajno ili ne, ova priča nepotrebno se komplikuje tvrdnjom da prema Sporazumu između dvije države o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, država ugovornica može da odbije da pruži pravnu pomoć ako je po mišljenju zamoljene države molba u vezi s krivičnim djelom političke ili vojne prirode.

Jer tu uopšte nije potrebno pozivanje na taj sporazum, pošto se ovdje ne radi o njemu, nego o Protokolu o saradnji u procesuiranju počinilaca ratnih zločina koji su potpisali glavni državni tužioci, a ne države ni politika.

Umjesto miješanja politike i komplikovanja problema procesuiranja ratnih zločina, onaj ko želi rješenje trebalo bi samo da se pridržava Ustava i zakona. Dakle, jednostavno je - rad na predmetima ratnih zločina treba prepustiti, isključivo, pravosuđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana