Protokol bez smisla

Svjetlana Šurlan

Konstataciju "za ove zločine još niko nije odgovarao" čujemo previše često i skoro uvijek kada se radi o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima.

To traje već 22 godine, a Protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, potpisan između BiH i Hrvatske, trebalo je to da prekine, bar za jedan broj zločina za koje su pripadnici hrvatske vojske osumnjičeni.

Protokol je potpisan prije više od četiri godine, ali porodice Srba stradalih u 13 zapadnokrajiških opština u jesen 1995. godine i dalje čekaju pravdu jer i "za te zločine još niko nije odgovarao".

Hrvatska regularna vojska sa jedinicima Armije RBiH i Hrvatskog vijeća odbrane protjerala je tada 120.000 Srba i počinila stravične zločine. Ubijena su 1.644 vojnika i civila sa područja zapadnokrajiških opština.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je prije više od deset godina Tužilaštvu BiH prijavilo 16 generala iz Hrvatske zbog zločina počinjenih nad Srbima.

Zbog toga je bio neophodan protokol, da bi odgovorni mogli da budu procesuirani, a ne kao mrtvo slovo na papiru, što danas jest.

Tako i za ubistva tih 1.644 vojnika i civila očigledno "niko neće odgovarati" jer Hrvatska ignoriše protokol, ne procesuira ustupljene predmete, te ne dozvoljava pristup arhivama. Ni za zločine nad srpskim narodom u Posavini, posebno za ubistva 46 civila u Sijekovcu, među kojima su bili žene, djeca i starci "još niko nije odgovarao".

Isti slučaj je i sa zločinima u muslimansko-hrvatskim logorima u Posavini u kojima je bilo zatočeno više od 360 Srpkinja, od kojih su mnoge ubijene, silovane i mučene.

Iz Tužilaštva BiH i Državnog odvjetništva Hrvatske ostali su gluvi na pitanja koliko je počinilaca ratnih zločina procesuirano na osnovu saradnje dviju zemalja.

Pravda sasvim sigurno neće biti zadovoljena dok pitanje procesuiranja zločinaca u Hrvatskoj ne bude stavljeno na sto u Briselu, na istu adresu koja je i tražila da protokol bude donesen, ali i dok suđenja odgovornim ne budu sprovedena. Do tada, još ćemo se naslušati onoga "za ove zločine još niko nije odgovarao".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana