Protjerivanje Srba

Goran Maunaga
Protjerivanje Srba

Srbe iz i oko Sarajeva neposredno poslije rata protjerali su tadašnji ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić i njemu slični i bliski neljudi. Zbog toga je besmisleno tvrditi da su Srbi otišli iz Sarajeva i zaradili prodajući svoje stanove, kako to juče reče Ganić.

Ganić je zapravo blizu istine, jer su sarajevski Srbi otjerani ekonomskim sankcijama. U vremenu poslije rata, kao i danas, on i njegovi bore se protiv povratka 150.000 protjeranih sarajevskih Srba i u tome fantastično uspijevaju.

Da nije tako, bar neko od tih Srba do danas bi se već vratio, pogotovo sada kada je Radovan Karadžić, koji je te Srbe, kako Ganić tvrdi, protjerao jer nije želio da ostanu na teritoriji koju on ne kontroliše, u Hagu.

Srbi su krajem 1995. i početkom 1996. godine najviše strahovali od osvete raznih Ganića, svjesni da nikako ne mogu da žive sa onima koji su još u maju 1992. godine na perfidan, sarajevsko- sandžaklijski i jalijaški način izigrali postignuti zvaničan dogovor i masakrirali nedužne vojnike JNA.

Te Srbe spasio je samo Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustav BiH, po kojem je BiH podijeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku, jer su Srbi imali gdje da se sklone od pripremljenog zuluma raznih Ganića.

Tako je to i danas i zato se ti Srbi zalažu za poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma. Da ne bi, opet, stradali.

Godinama smo, dakle, naviknuti na Ganićeve laži i podmetanja, a to se nastavlja i njegovim nevjerovatnim tvrdnjama da su "Srbi nakon rata otišli zbog trgovine, odnosno zato jer su za jedan stan u Sarajevu mogli da kupe dva - po jedan u Banjaluci i u Beogradu".

Sve i da su to htjeli, umjesto što su od ganićevaca pobjegli strahujući za goli život, Srbi to nisu mogli da učine, jer su im tada u Sarajevu bili uzurpirani i stanovi i kuće. Najbolji primjer za to je i ogromna vila u koju je Ganić uselio sa porodicom i u kojoj i danas živi.

Upućeni znaju da je laž i Ganićeva tvrdnja da je BiH ugrožena od okruženja, naročito, kako kaže, od Srbije. Jer, činjenica je, BiH je najviše ugrožena od zločinaca koji su još na slobodi, od laži Ganića i sličnih, koje ne vode pomirenju i od terorizma i terorista koji su u BiH došli pod zna se čijim patronatom.++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana