Protesti pred Vladom RS

Sandra Miletić
Protesti pred Vladom RS

Tridesetak zakupaca sa dobojske "buvlje pijace" okupilo se prije nekoliko dana u banjolučkom parku "Mladen Stojanović", u neposrednoj blizini zgrade Vlade RS, tražeći Vladinu pomoć u rješavanju njihovih problema.

Preciznije, od Vlade RS zadržali su da im pomogne da otvore svoje radnje na pijaci u Doboju koje su zapečaćene 30. septembra prošle godine.

Malo prije njih, pomoć Vlade RS su protestima pred zgradom Vlade tražili i radnici Urbanističkog zavoda RS, zbog uručenih otkaza i činjenice da im mjesecima nisu isplaćene plate.

Ti ljudi svoja prava naravno treba da traže i ne treba da odustanu od njih, ali ono što je čudno i nelogično svakome ko se malo dublje pozabavi ovim dešavanjima jeste to što oni ta svoja prava traže pred Vladom RS, a ne idu onome ko je njihove probleme prouzrokovao.

Jer "buvlja pijaca" zapečaćena je odlukom načelnika opštine Doboj Obrena Petrovića, a ne odlukom Vlade RS. Pa zašto onda protestanti ne idu pred Petrovićevu kancelariju ili kuću, ili pred Skupštinu opštine Doboj?

Radnike Urbanističkog zavoda otpustio je i plate im nije isplatio većinski vlasnik Zavoda, biznismen Jovan Vidović, a ne Vlada. Zašto radnici onda nisu išli pred kuću Jovana Vidovića ili pred neku od njegovih brojnih firmi pa tamo tražili ono što im pripada? Osim toga, gotovo svi mediji pišu o tome kakve je sve nezakonitosti Vidović počinio u Zavodu, a radnici ni riječi o tome, nego idu pred Vladu da traže prava.

Drugim riječima, rješenje svojih problema svi traže u Vladi ili ispred Vlade, odnosno, kratko i jasno rečeno - na pogrešnom mjestu. Jer prema njihovom, ispada da svako u Republici Srpskoj ko dobije otkaz u nekoj privatnoj firmi ili mu nije isplaćena plata ili je ugrožen na neki drugi način ne treba da ide kod poslodavca nego u Vladu. A Vlada valjda treba da na osnovu toga iz budžeta plaća dugove raznih Vidovića ili da ispravlja odluke koje su donijeli načelnici opština zato što eto protestante onaj ko im duguje neće ni da sasluša.

Za svoja prava i za ono to je zaradio svako sigurno treba da se bori svim dozvoljenim i zakonitim sredstvima. Ali treba da shvati kuda onda treba da ide i kome da se obrati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana